Kako pomoći nježnom dječaku da se izbori protiv agresije druge djece prema njemu?

Poštovani, majka sam dječaka od četiri godine. Sramežljiv je, ali samo kad je izvan kuće. Ima jednog prijatelja, dječaka od tri godine koji ga stalno udara i gura. On ne uzvraća, već se stisne u u kut i plače. Učila sam ga da ne smije uzvratiti kad ga netko tuče. Žao mi ga je takvoga gledati. Imam osjećaj da je magnet koji privlači takvu djecu. Nježan je i ljepuškast. Ima crte lice poput curice, ali ima kratku kosu. Zanima me je li problem u stavu mog dječaka ili on jednostavno naleti na takvu djecu? U parkiću prefeira, igrati se sam. Dobaci rečenicu nekom djetetu, ali ako se oni grupno okupe i primjerice traže mrave, on gleda s tobogana i smije se. Kad ga potiho pitam, zašto nije s njima, on se podsmjehne i nastavi dalje s igrom. Taj dječak koji ga tuče, pokazuje agresivnost i prema drugoj djeci, ali ne u takvoj količini kao prema mom dječaku. Žao mi je da se ne druži s malenim jer znam da ga druga djeca izbjegavaju zbog svoje živahnosti, ali ne mogu dopustiti da ga stalno udara i gura. Pričala sam i s tim dječakom koji stalno obećaje da ga neće gurati, ali za pet minuta opet bude sve isto. Kako da pomognem svom dječaku da se obrani od takvih, a da mu ne pošaljem poruku da se tuče i tako sebe brani? Bila bih Vam zahvalna na savjetu. Napominjem da je reagirala i dječakova mama, ali bez rezultata. Unaprijed hvala.

Draga I.,

sigurna sam da Vam nije lako iz dana u dan suočavati se sa situacijama u kojima Vaš sin doživljava maltretiranje. Istovremeno, vidim da razumijete i drugu stranu tj. uzimate u obzir osjećaje drugog dječaka što je pohvalno. Opet, kao što kažete, naravno da ne možete dopustiti da ga netko gura i udara.

Odlično je što učite sina da ne uzvraća, bar ne istom mjerom, no svakako je važno učiti ga kako se zaštititi tako da ne povrijedi drugog ili sebe. Za početak bitno ga je učiti opcijama – što on može napraviti u trenutku kada ga netko povrijedi? Puno razgovora o tome neće nužno uroditi plodom. Vjerujem da ste već razgovarali s njim o tome i da on na razumije što bi tada mogao ili trebao učiniti, no ponekad se djeca u trenutku kada je netko agresivan prema njima, naprosto ne mogu prisjetiti svega toga što im je rečeno jer su emocionalno preplavljeni. Zato je važno da mu se daju vrlo kratke i vrlo jasne upute što može učiniti kada se netko ružno ponaša prema njemu. Korisno je dati jasne i kratke upute kojih će se u tim situacijama sjetiti. Konkretne rečenice ili ponašanja koja može iskoristiti kad se osjeća ugroženo, npr. tada može glasno viknuti „Ne“, „Makni se, pusti me!“ ili otrčati do tete. Važno je da radnja bude jednostavna pa da ju dijete može izvesti i kada je uzrujano ili uplašeno.

Također, djeca najbolje usvajaju socijalne vještine indirektno, kroz igru. Možete koristiti igračke ili glumiti situacije u kojim se on nalazi (primjerice, psa tuče prijatelj miš, što miš radi, a što pas, što pas može učiniti…) Pitate se je li problem u stavu Vašeg dječaka ili jednostavno naleti na takvu djecu. Vjerojatno je kombinacija i jednog i drugog. Uvijek će se naći neko dijete ne zna kako iskazati svoje emocije te će se ponašati grublje, no neće se zakačiti baš za svako dijete već za ono koje se ne zna obraniti. Nažalost, ako se Vaš sin ne nauči obraniti veliki je rizik se da se takve ili slične situacije ponove. No vjerujem, s obzirom na Vašu motivaciju i podršku, naučit će se zauzeti za sebe na socijalno prihvatljiv način ne povrjeđujući druge, a ni sebe.

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

JELENA BORIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori