Pokazuje li moje dijete znakove autizma?

Poštovanje! Majka sam blizanaca. Dječak ne pokazuje prstom, opčinjen je rukama, zatvara i otvara šake, ponekad maše glavom lijevo-desno. Koliko god da se trudim, on ništa ne razumije. Kopira sestru u nekim stvarima, ali mislim da ne razumije značenje. Kad maše, okrene šaku k sebi, sve slikovnice okreće naopako. Ima napade bijesa bez razloga, ponekad se i smije bez razloga. Sve igračke stavlja u usta, grize, opčinjen je kotačima i sve pokušava vrtjeti. Udara glavom o pod kad je ljut. Inače su stari 20 mjeseci. Hvala.

Draga mama,

vidi se da ste jako brižna mama koja je zabrinuta zbog neobičnih ponašanja koja ste primijetili kod Vašeg dječaka. S obzirom na to da ste opisali neka odstupanja kod Vašeg dječaka preporuka je da posjetite Vašeg pedijatra kako bi se napravile potrebne pretrage te kako bi dobili procjenu djetetovog razvoja. Stručnom procjenom djetetovog razvoja možete dobiti informacije o tome što bi moglo biti u podlozi djetetova odstupanja te kako reagirati na njegova ponašanja. Odlično je što ste već u ranoj dobi prepoznali da kod dječaka postoje neka ponašanja o kojima bi bilo dobro posavjetovati se sa stručnjacima kako bi što adekvatnije mogli reagirati na njih kroz dječakov razvoj. U ranoj dobi dijete se ubrzano razvija i ranim intervencijama moguće je puno postići a najvažniji faktor u tome je motivirani roditelj koji aktivno traži informacije i pomoć.

Uz odstupanja koja ste kod dječaka primijetili navodite i da kada je ljut udara glavicom o pod. Na to ponašanje jako je važno reagirati svaki put, odnosno fizički ga spriječiti u tome bilo uzimanjem u naručje, bilo samo držanjem njegove glavice. Vjerujem da Vam je zbunjujuće, a ponekad i teško nositi se s njegovim ponašanjima koja ste opisali što može biti izazovno za Vas kao roditelja. Ako ćete trebati dodatne informacije ili podršku slobodno se javite. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori