Po polasku u vrtić djevojčica je ponovno počela obavljati nuždu u gaćice

Poštovanje, majka sam djevojčice koja 17.9. puni 3 godine. Još u 6. mjesecu odviknuli smo se nošenja pelene danju i noću. Međutim već 5 dana počela je ponovno piškiti i kakiti u gaće. Kad ju upitam hoće li na wc, odbija i nakon minutu se upiški. Po noći je suha. Medutim, u utorak je krenula u vrtić, ali ovo radi još od nedjelje, tako da ne znam koliko ima povezanosti. Dva dana je išla u vrtić, danas nije htjela. Ne znam što da radim 🙁 Zabrinuta saam. Unaprijed hvala. Mama I.

Draga mama,

vjerujem da ste zbunjeni time što je Vaša djevojčica ponovo počela piškiti i kakati u gaće umjesto da ide na wc. Ponekad, nakon što dijete uspostavi kontrolu nad obavljanjem nužde, ipak dolazi do toga da ponovo počne piškiti i kakati u gaće. Najčešći razlog tome je kada dijete doživi neki stresni događaj ili promjenu u životu. Naveli ste da se njoj to ponovo počelo događati u nedjelju, a da je u vrtić krenula u utorak. Ipak, i sama najava polaska u vrtić i bliženje toga dana mogla je biti izvor nervoze i uznemirenosti djeteta koje se ne mora nužno vidjeti na ponašajnoj razini već se može odraziti i na način na koji ste opisali. Također, možda ste i Vi postali napetiji i brinuli se kako će se snaći u vrtiću pa je Vaša djevojčica to osjetila. Djeca vrlo dobro osjete kada su roditelji negativno pobuđeni pa onda i oni preuzmu taj osjećaj. Ukoliko mislite da se to nije dogodilo, razmislite o drugim promjenama u zadnje vrijeme.

U svakom slučaju, njeno tijelo se još uvijek uvježbava kako kontrolirati nuždu pa stoga nije potrebno puno da bi se ponekad i vratilo par koraka unazad. Pogotovo u ovom razdoblju prilagodbe na vrtić što sa sobom nosi brojne izazove. Sada joj je potrebna podrška i razumijevanje njezinih osjećaja. Dajte joj do znanja da znate da joj je teško ostati u vrtiću i da bi radije bila kod kuće. Uredu je i sasvim normalno da to osjeća. Pružanjem razumijevanja za to djevojčica bi se s vremenom trebala opustiti i prihvatiti novi dnevni ritam i okruženje, a tada će joj biti lakše i ponovno kontrolirati stolicu i mokrenje.

Sretno!

Tea Knežević,
magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori