Patim od anksioznosti i bojim se da će mi se nešto dogoditi s glavom

Patim od anksioznosti. Moj najveći strah je da će mi se nešto dogoditi s glavom. To je postala opsesija. Prvo je počelo pipkanjem, a potom se pretvorilo u udaranje šakama s lijeve i desne strane po glavi. U isto vrijeme ne znam iz kojeg razlogato radim, što pokušavam i tako probudim svoje strahove. Ponekad se dogodi da vrh lubanje gnječim na više mjesta prstima, kao da ispipavam, ispitujem. Svakog dana obećavam sebi da to više neću raditi, a onda nekom bližnjem pokažem sve to i pitam da li mi se nešto može dogoditi. Moje pitanje je da li to može ostaviti posljedice ili nuspojave koje se mogu kasnije manifestirati? Da se to jednom dogodilo ne bi bila toliko zabrinuta, nego se ponavljalo više puta. Da li to ima veze ako je jednom ili par puta? Uplašena

 

Draga uplašena,

zaista mi je žao što patiš od anksioznosti, što si zabrinuta i što se susrećeš s raznim strahovima. Vjerujem da svi simptomi koje imaš nisu ugodni, no isto tako sam sigurna i da su problemi rješivi kada se uhvatimo u koštac s njima. S obzirom da si nam se javila, to znači da si spremna na suočavanje s njima.

Većina nas ponekada u životu u većoj ili manjoj mjeri osjeća anksioznost i ovisno o simptomima koji mogu biti više ili manje izraženi potrebna nam je stručna pomoć. S obzirom na simptome koje si mi opisala u pismu, moj savjet je da se obratiš stručnjaku za pomoć: psihologu, psihijatru, psihoterapeutu. Može li samo udaranje šakama po glavi ostaviti posljedice ili ne – na temelju pismu to ne mogu znati, no vjerujem da je glavni cilj problem srezati u korijenu i riješiti se anksioznosti i misli koje ti se pojavljuju što će posljedično utjecati i na tvoju potrebu za udaranjem.

Ukoliko živiš na području Zagreba, slobodno se obrati u naš Centar za savjetovanje.

Šaljem ti podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori