Ovisna sam o kockanju, bojim se osude okoline i ne znam kako si pomoći

Pozdrav. Imam problem. Prošle godine u 11. mjesecu, za vrijeme porodiljnog dopusta počela sam provoditi dane, dok bi uspavljivala dijete na prsima, na internetskom Casinu i počela igrati igrice za sitan ulog, no on je počeo biti sve veći. Pošto sam počela dobivati lijepe iznose, polakomila sam se za novcem i mislila da ću popuniti obiteljski budžet, ali ništa od toga. Da bi povratila izgubljeno, počela sam posuđivati novac, a pošto sam i to potrošila, otišla sam u banku i digla kredit da vratim dugove. Dio od toga sam odlučila opet uložiti s ciljem vraćanja novca, ali opet ništa. Jedan korak naprijed, dva nazad. Kad sam i to potrošila opet sam uzela novi kredit da zatvorim obveze za dva kredita i spojim u jedan i još sam dobila 25% gotovine. Čvrsto sam odlučila da više ne ulažem ništa, ali nakon tjedan dana me obuzelo mišljenje da svaki dan dobivam po malo da namirim dio kredita. I sama ne znam kako, ali kad sam i to izgubila, sve sam priznala mužu. Naravno, bilo je osuđivanja s njegove strane i gubljenje povjerenja. Sada moram reći svojim i njegovim roditeljima i jako se bojim njihove reakcije, da me više nitko neće htjeti vidjeti i da će me cijelog života prezirati. Imamo dvoje djece i samo radi njih me nije izbacio iz kuće koja je njegova. Moje pitanje glasi – kako da si pomognem da me njihovi preziri ne bole, jer sam osjetljiva na hladne poglede i život bez ljubavi? Bojim se da mi neće nitko htjeti pomoći u prevladavanju ove bolesti i da ću zaglibiti još dublje, a to ne želim radi djece, jer bez obzira na sve ne mogu zamisliti život bez da nisam uz njih. Dajte mi neki savjet odakle početi? Hvala.

Draga čitateljice,

kada osoba učestalo i bez mogućnosti kontrole pretjerano kocka, tada to nazivamo ovisnošću o kocki. Čitajući Vašu poruku uočavam niz simptoma koji me upućuju na zaključak da zaista jeste u ovom trenutku patološki ovisni o kocki. To je važno za naglasiti jer zbog toga Vas prvenstveno moram uputiti na traženje stručne psihološke pomoći.

Sigurna sam da ste već nekoliko puta pokušali prestati s kockanjem, ali svaki pokušaj do sad je bio bezuspješan. To nije zbog toga što ste Vi neuspješni, već zato što je taj problem trenutno izvan Vaše kontrole i zahtijeva vanjsku stručnu pomoć. Obitelj se često osjeća ljutito i iznevjereno, kao što mi se čini da je situacija s Vašom obitelji. Stoga je stručna psihološka pomoć i podrška prema obitelji također potrebna. Važnost uključenosti obitelji u liječenje vidi se obostrano; kao pomoć, podrška i razumijevanje osobi ovisnoj o kockanju da prevlada svoje probleme i kao pomoć i podrška samoj obitelji da se učinkovito nosi s posljedicama ovisnosti o kockanju.

Prvi korak je uvijek priznavanje prisutnosti problema, što ste Vi i učinili i za što je također trebala velika hrabrost i na tome Vam čestitam. Međutim, to je tek prvi korak i sada pred Vama stoji odluka što dalje.

Prije svega otvoreno i iskreno pričajte sa svojom obitelji, koja možda jest izgubila povjerenje u Vas, ali Vaša želja za rješavanjem problema i ustrajanje u liječenju možda može popraviti neke od nastalih problema. Put pred Vama nije lagan, ali je izvediv, stoga ne čekajte u traženju pomoći, već krenite u proces izlječenja.

Želim Vam sreću i za kraj Vam puštam citat: „Pad u rupu je nesreća. Ostajanje u rupi je izbor.“

Srdačan pozdrav!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori