Što bi mi savjetovali u vezi uha?

Poštovani, dijete od 13 mjeseci je u zadnja 2 mjeseca imalo tri otitisa. Svaki put bila je na antibiotiku. Zadnji put je bilo burno, pet dana je temperatura bila do 40. Od tog zadnjeg je prošlo 2 tjedna, međutim još uvijek je uho crveno i nema refleksa. Dijete stalno čupka uho, a pedijatrica veli da dok nema temperature ne treba ništa, međutim mene brine što to tako dugo traje. Inače dijete pohađa jaslice i dobila je jednu dozu prevenara, drugu zbog bolesti još nismo uspijeli dati. Što bi mi savjetovali u vezi uha? Zahvaljujem. IJ

Poštovana, nakon što dijete krene u jaslice, uobičajeno se javljaju gotovo neprekidno curenje iz nosa i kašalj. Rani polazak u kolektiv povezan je sa znatno češćim obolijevanjem djece, što u prosjeku iznosi dva do tri puta na mjesec.

Tek nakon treće godine boravka u kolektivu učestalost obolijevanja pada na razinu obolijevanja djece koja ne idu u vrtić.

Obzirom ja je vaše dijete već u tri navrata u kratkom vremenu imao upalu uha, svakako preporučam pregled specijaliste za uho, grlo, nos. Nakon pregleda, prema nalazu liječnika i vašim mogućnostima, razmislite o neodlasku u jeslice kroz neko vrijeme. Dobro je što je započeto cijepljenje Prevenarom, on će ju zaštiti od težih oblika pneumokokne bolesti, ali neće spriječiti oboljevanje.

dr. Svjetalana Bela Klancir, spec. pedijatar

Poliklinika za dječje bolesti Sabol