Otežano izgovaranje “k” i “g” i vježbe u kućnom okruženju

Poštovani, moja kćer koja ima 3 i pol godine izgovara pravilno sva slova, osim “k” i “g” koje mijenja s “t” i “d.” Kada joj ja kažem reci “k” ili “g” posebno, ona ih kaže. Kad joj kažem da izgovori npr. “koka”, ona izgovori, ali otežano. Od rođenja ima problem s uvećanim krajnicima, pa ne znam može li to biti problem za izgovor ova dva slova?

Poštovana,

glasovi “k” i “g” se izgovaraju tako da stražnji dio jezika (korijen jezika) dodiruje meko nepce (velum). Kako su krajnici smješteni u stražnjem dijelu usne šupljine i ždrijela, postoji mogućnost da je dijete zbog izrazito bolnih upala počelo reducirati pokrete korijena jezika. Ako su upale bile česte i bolne, moguće je da je dijete stvorilo naviku izbjegavanja izgovara glasova u stražnjem dijelu usne šupljine zamjenjujući ih za njihove prednje parnjake (glasove “t” i “d”).

S obzirom na to da dijete može izolirano izgovoriti glasove “k” i “g” preporučam da ih postepeno uvježbavate i uvodite u spontani govor.

Terapijske smjernice za poticanje izgovora glasova “k” i “g” u kućnom okruženju su sljedeće:

  • Prvo uvježbavamo izgovor glasova u inicijalnoj poziciji uz vokale (ka, ke, ki, ko, ku, ga, ge, gi, go, gu), a potom u riječima (npr. kamen, kečap, kila, kolica, kuća, gas, gel…). Pazite da u riječima nema glasova “t” i “d” kako bi dijete na početku lakše usvojilo izgovor glasova “k” I “g”
  • Potom uvježbavamo izgovor glasova u medijalnoj poziciji uz vokale (aka, eke, iki, oko, uku, aga, ege, igi, ogo, ugu) te u riječima (npr. baka, seka, vika, buka, oko, galama, gel…)
  • I na kraju vježbamo izgovor glasova na krajnjoj poziciji uz vokale (ak, ek, ik,ok, uk, ag, eg, ig, og, ug) i u riječima (vlak, burek, bik, bok,vuk, sag, snijeg…)
  • Na kraju radimo na automatizaciji glasova u rečenicama (smišljate rečenice tako da se glasovi “k” i “g” javljaju po gornjem redoslijedu u riječima). Nakon što dijete usvoji izgovor glasova “k” i “g” u rečenicama slijedi automatizacija u spontani govor pomoću priča i pjesmica koje su zasićene navedenim glasovima.

Ukoliko imate potrebu za detaljnijim savjetovanjem pozivam Vas da se s povjerenjem javite u naš kabinet Korneo gdje ćemo Vas detaljnije instruirati za poticanje izgovora glasova “k” i “g” u kućnom okruženju.