Odvojila sam se od supruga jer je nestalo strasti, ali sad osjećam samo tjeskobu

Poštovana, prije 2 mjeseca sam se odvojila od supruga i osjećam se jako loše. Imamo sina od 5 godina koji je to relativno dobro prihvatio, iako još uvijek poželi da smo svi zajedno. Ja se osjećam izgubljeno, jer ne znam što želim. Ne osjećam strast prema suprugu, sviđa mi se jedan drugi muškarac i ja njemu, ali svejedno nisam ni prema suprugu ravnodušna. Odlučila sam se za odvojeni život zbog toga što se suprug i ja nismo slagali i zbog tog nedostatka strasti s moje strane, ali sad više ne znam što želim. Osjećam se izgubljeno.

Kad smo zajedno suprug, sin i ja, osjećam ljubav prema suprugu, no ne i strast. Prema toj drugoj osobi osjećam strast, ali i sviđa mi se karakterno. Priroda našeg odnosa je djelom neobavezna, jer oboje trenutno nismo spremni za neke klasične veze. Želim se riješiti tog osjećaja tjeskobe kojeg osjećam skoro pa svakodnevno. Molim Vas pomozite mi kako da utišam te svoje misli i kako da si pomognem. Hvala Vam.

ODGOVOR:

Draga čitateljice,

navodite kako je odvajanje od supruga nastupilo prije dva mjeseca, što mi daje do znanja da je u svakom slučaju to još uvijek vrlo svježe. Nakon bilo kakvog velikog događaja u životu (bilo pozitivnog, bilo negativnog), potreban je jedan vremenski period kako bi se osoba privikla na novo stanje stvari. Koliko taj vremenski period traje, to vam ne mogu reći, jer je vrlo individualno, ali u svakom slučaju, dva mjeseca od odvajanja zaista nije mnogo naspram vremena koje ste proveli zajedno.

Stoga nije neobično da se u tom periodu počnete sjećati i nekih lijepih trenutaka, zbog kojih se zatim zapitate u ispravnost svoje odluke (za koju vjerujem da ste donijeli nakon mnogo promišljanja). U tim trenucima nije loše prisjetiti se zbog čega ste se sve odlučili na odvojen život, u čemu nam najviše pomažu papir i olovka. Na jednu polovicu papira napišite sve razloge zbog kojih ste donijeli tu odluku, a na drugu polovicu sve ono što smatrate da je bilo dobro u tom odnosu. Možda će vam takva jedna malena aktivnost pomoći da se prisjetite svih događaja – kako ugodnih, tako i neugodnih – te će vam ostati „crno na bijelo“ za svaki trenutak unutarnje dvojbe.

Što se tiče tjeskobe oko novih početaka, ona je sasvim očekivana, poput nervoze prije dalekog puta, ali to ne znači da je ta nervoza nužno negativna. Pokušajte to gledati kao svoju novu priliku, ali pritom si također dajte vremena da se priviknete na novu situaciju. Budite nježni i puni razumijevanja prema sebi, imate pravo na to.

Srdačan pozdrav!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Pitajte me Moji odgovori