Odvikavanje od pelena: Zašto se moj sinčić (4) ne probudi po noći da ide piškiti?

Imam sina starosti 4 godine. S 2,5 je bez problema prestao nositi pelene po danu i nikada mu se nije dogodilo da se upiški u gaće, ali po noći se upiški. To jest i kada ide preko podneva spavati isto se upiški. Znalo se dogoditi svašta, na primjer, dva dana za redom se uopće ne upiški dok spava, a onda opet po starom. Od prije 10 dana sam mu skinula pelene i sada po noći spava u gaćama. Budila sam ga u 1 sat u noći i u pola 6 da ide piškiti i bilo je sve uredu do noćas. Išao je u 1 sat piškit ali u 4 je bio mokar (skroz malo). Zanima me zašto se to događa? Kad ga pitam zašto me ne zove kada treba po noćí ići piškiti, on mi kaže da ne zna, kaže neka ga ja probudim pa će on ići na wc. Inače ima jako tvrd san, a preko podne zna odspavati i po 3,5 sata. Mislila sam da je problem u tome što mu je kožica na spolovilu na jednoj strani zalijepljena, ali i to smo prije pola godíne riješili. Zabrinuta mama

Vaš dječak je u dobi kada se mokrenje noću još smatra fiziološkom pojavom. O noćnoj enurezi govorimo kada dijete napuni 5 godina i još uvijek noću nije potpuno suho.

Postoje brojni razlozi zbog kojih neka djeca dulje mokre noću i oni se međusobno isprepliću. Među njima glavnu ulogu imaju tvrd san, nemogućnost buđenja na kontrakcije mišića detruzora , mali kapacitet mokraćnog mjehura i neadekvatno lučenje antidiuretskog hormona noću.

Ono što Vi sada možete pokušati je da ga obavezno stavite na mokrenje prije poslijepodnevnog spavanja kako bi spriječili mokrenje u snu tijekom dnevnog spavanja, a pred spavanje da mu ne dajete puno tekućine, puno mlijeka i slanu hranu.

U slučaju da se mokrenje nastavi i kada se približava 5. rođendan treba se javiti na pregled pedijatrijskom nefrologu, uz nalaz urina i urinokulture, s gotovim 48 satnim dnevnikom pijenja i mokrenja kako bi se vidjelo u čemu je problem, napravile eventualno dodatne potrebne pretrage  i započelo liječenje.

 

Iva Palčić, dr.med, spec.pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori