Imam sina koji će u listopadu imati 2 godine. Kako ga najlakše odviknuti od dude? Dok vrijeme provodimo vani uopće ne traži dudu, ali čim bi ušli u kuću odmah gleda gdje mu je duda i plače dok je ne nađe?

Imam sina koji će u listopadu imati 2 godine. Kako ga najlakše odviknuti od dude? Dok vrijeme provodimo vani uopće ne traži dudu, ali čim bi ušli u kuću odmah gleda gdje mu je duda i plače dok je ne nađe? dv

Za početak pokušajte djetetu objasniti da duda od sada spava u njegovom krevetiću i da se, ako ju želi, mora popeti u krevet po nju. Na ovaj način ćete dobiti i dodatni motiv za odlazak u krevet u vrijeme spavanja.

Kada ćete biti spremni za potpuni rastanak od dude varalice jedan od boljih načina je pomoću priče o vili koja je došla po dudu i za uzvrat djetetu ostavila nagradu (novčić, igračku, slatkiš ili sl.).

Imate li prijatelje ili susjede koji imaju malo dijete recite djetetu da njima jako treba duda za njihovu bebu i  zamolite ga  da zajedno s vama spakira svoju dudu i odnese je njima.  Riješite se dude tako da sami ne dođete u napast da je vratite djetetu.

Nemojte nakon neliko dana djetetovog plača i ljutnje izgubiti živce. Zamolite obitelj i prijatelje da pomognu djetetu da se osjeća “veliko”.Rastanak odgodite ako dijete baš prolazi kroz neko stresno razdoblje, kao npr. dolazak nove bebe,  kretanje u jaslice ili vrtić i sl.

dr.Matilda Kovač Šižgorić, spec.pedijatar, subspecijalista pedijatrijske neurologije, www.poliklinika-sabol.hr