Oduzimam li djetetu dragocjeno iskustvo ako neće ići u vrtić

Poštovani, imam pitanje koje ne predstavlja problem pa ću razumjeti ako na njega ne dobijem odgovor. Imam dvoje djece koji idu u vrtić otkako znaju za sebe. Sin ima sedam, a kćer pet godina. Tete su im iskusne i dobre te su ih puno toga naučile. Trenutno sam trudna s trećim djetetom i postoji mogućnost da ono ne ide u vrtić, ukoliko aktiviram status majke odgajateljice. Nije da ja želim da dijete ne ide nego je to jedan od uvjeta. Ne poznajem svijet drukčiji od vrtićkog, bojim se da mi dijete ne bi ostalo zakinuto za nešto. Normalna smo obitelj, djeca se odgajaju, nemam preveliki krug prijatelja s djecom koja bi bila dobi mog trećeg djeteta. Igraonice se plaćaju, a i dijete ne može biti tamo svakodnevno. Oko zgrade nema parkića u kojem bi se moglo družiti s drugom djecom. Kod kuće, ne obilježavamo Dan kruha, Dan očeva, ne pričamo o gradu i prometu kao u vrtiću. Nisam maćeha, ali me strah da se neću moći, uz dvoje starije djece, kućanstvo i muža koji baš i ne sudjeluje u svemu posvetiti najmlađem djetetu, koji ima toliko toga za naučiti. Molim Vas za savjet.

Draga mama,
prije svega vjerujem da ste brižni roditelj koji svojem djetetu želi sve najbolje te mogu razumjeti Vašu zabrinutost vezano za dilemu pohađanje ili nepohađanje vrtića. Nažalost jednoznačan i ispravan odgovor o tome što bi bilo najbolje za dijete – pohađati vrtić ili ne – zapravo ne postoji. Kao što navodite i sami, vrtić je stvar izbora, želja i mogućnosti roditelja te ga slijedom toga neka djeca pohađaju, a neka ne. Neovisno o tome što roditelji odluče, i mališani koji su pohađali vrtić ali i oni koji nisu, kasnije mogu biti dorasli školskim i životnim izazovima.
Zabrinuti ste jer ste kroz iskustvo s drugo dvoje djece doživjeli da su oni puno različitih manifestacija obilježavali u vrtiću koje smatrate da Vi možda i nećete moći obilježiti na takav način uz sve ostale obaveze. To zaista nije niti nužno i ne treba bitno utjecati na djetetov razvoj. Kroz sve što ste izrazili vjerujem da će Vaše treće dijete uz Vašu brižnost i trud i uz Vas dobiti ono što mu je potrebno.

Još imate dovoljno vremena da razmislite o prednostima i nedostacima toga da dijete ide ili ne ide u vrtić, a što god odlučili, vjerujem da ćete donijeti odluku koja će biti u najboljem interesu Vašeg sina.
Sretno,

Ivana Knežević, magistra psihologije
Centar Proventus

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori