Odbijanje hrane i poremećaji hranjenja u predtinejdžerskoj dobi

Moj sin ima 11 godina i svaka mu se kost oslikala na koži, jer sasvim malo jede. Po sat vremena zna jesti kriškicu kruha. Ništa nije po njegovom ukusu. Kuhala sam razne čajeve, davala mu meda sa kojekakvim travama, probali smo sirupe, tablete ali nika

Molim vas da mi pomognete nekim savjetom, jer ja više ne znam ni šta da radim niti imam više snage. Moj sin ima 11 godina i svaka mu se kost oslikala na koži, jer sasvim malo jede. Po sat vremena zna jesti kriškicu kruha. Ništa nije po njegovom ukusu. Kuhala sam razne čajeve, davala mu meda sa kojekakvim travama, probali smo sirupe, tablete ali nikakvog pomaka nema. Ako imate neki savjet, molim vas pomognite mi. Hvala. mama E.

Stanje uhranjenosti ocijenjuje se  na temelju pokazatelja visina-za-dob, tjelesna masa-za-visinu i indeksa tjelesne mase prema dobi i spolu, u usporedbi s međunarodnim NCHS/SZO referentnim vrijednostima i kriterijima.

Poremećaji hranjenja su progresivna bolest, nalik na ovisnost, a neke komplikacije koje su rezultat bolesti mogu duže razdoblje ostati nezamijećene. Poznato je da i uz zadovoljavajuću opskrbu energijom, čak i manji deficiti zaštitnih prehrambenih tvari koji nisu popraćeni kliničkim simptomima, osobito ako potraju dulje vrijeme, mogu negativno utjecati na zdravstveno i funkcionalno stanje organizma. To se u prvom redu odnosi na funkcioniranje imunološkog sustava, kao i na mentalne funkcije.

Svakoj osobi se kod liječenja pristupa  individualno, a zbog kompleksnih biopsihosocijalnih aspekata bolesti važno je uključiti interdisciplinarni tim sastavljen od liječnika, nutricionista, dijetetičara i psihologa, koji će preporučiti tretmane i nadzirati liječenje.

Energetski unos povisuje se postupno , pri tome proteini trebaju osiguravati 15-20% ukupnog dnevnog energetskog unosa, ugljikohidrati 50-55%, a masti 25-30 %.

U prehranu treba uklučiti hranu bogatu prehrambenim vlaknima i dovoljne količine tekućine, a ponekad se propisuju i dodaci probiotika i vlakana.
U oboljelih javlja se i anemija koja se liječi dodavanjem pripravaka željeza.

Kao kod svih bolesti i za poremećaje hranjenja vrijedi, što prije potražiti pomoć, jer brže će doći do oporavka i manje komplikacija će nastati.

Savjetujem Vam da se što prije javite dječjem gastroenterologu i psihologu.

Dr. Matilda Kovač Šižgorić, spec.pedijatar, subspecijalista pedijatrijske neurologije, Poliklinika za dječje bolesti Sabol