Odbacivanje od strane vršnjaka u tinejdžerskoj dobi

Poštovanje. Pokušat ću što preciznije postaviti pitanje u nadi da ćete mi pomoći savjetom kako se postaviti u situaciji koju ću Vam opisti. Dakle imam 12 godišnju kći, odlična je učenica i dijete bez nekih problema u ponašanju. Problem je u odnosu s prijateljicom iz razreda. Ta prijateljica je u navodnike vrlo popularna djevojčica u razredu, glavna je, sve je kako ona kaže, a moja kći je jako voli, što ova djevojčica vidi i čini mi se ružno je reći zlouptrebljava. Ako nije po njenom ili ako joj se moja kći usprotivi u bilo čemu, ona joj okrene leđa i ne samo to, više puta ju je izvrijeđala, pa je ova došla kući uplakana i uznemirena, a da stvar bude još gora sve druge djevojčice se priklone ovoj i moja kći ostane sama i izolirana. Dijete sam odgajala da razgovorom i bez sukoba pokuša sve riješiti, ali ova je ne želi slušati. Mojoj curici jako teško padne što se druge djevojčice promijene bez ikakvog razloga i odbacuju je. Ja zaista ne znam kako se postaviti i što učiniti, pomoć molim! Strašno mi je gledati kako mi dijete pati. Luna

Draga mama,
Znam da vam je teško gledati dijete kako pati. Na žalost ne mogu vam reći ništa što bi na brzinu promijenilo trenutnu situaciju. Ono što je najbolje da učinite jest da i dalje razgovarate sa svojom kćerkom. Iskreno, bez cenzure možete joj objasniti kako vi gledate na tu situaciju, od zloupotrebljavanja od strane te djevojčice do toga da vam je teško to gledati. Kada dođe uplakana prvo ju utješite, a onda porazgovarajte s njom. Neki puta je djetetu potrebno samo znati da ima nekoga uz sebe, nekoga iza svojih leđa.

U takvim situacijama djetetu pomaže njegovo samopouzdanje i samopoštovanje. Samopouzdan čovjek vjeruje da je sposoban razmišljati, donositi odluke i rješavati probleme na koje nailazi u svom životu.

Ono što vi možete učiniti u poticanju razvoja njenog samopouzdanja jest da ju slušate, pohvaljujete, pokazujete joj svoje osjećaje, usmjerujte ju na pozitivno, pomognite joj da sama nađe rješenje problema, dopustite joj da uči na pogreškama.

U trenucima kada vam se potuži na ponašanje njene prijateljice prema njoj, razgovarajte o njenim osjećajima i pitajte nju što će učiniti u vezi toga. U tom razgovoru možete ju savjetovati i reći joj svoje mišljenje, no bitno je da ona sama pronađe rješenje problema. Na taj će se način osjećati kompetentno. Isto tako razgovarajte o tome što je iz tog iskustva naučila.

Postoji jedna pretpostavka koja kaže: NE POSTOJI NEUSPJEH, POSTOJI SAMO POVRATNA INFORMACIJA.
Ukoliko takve situacije promatramo kao neuspjeh, to ostaje kao zamrznuto iskustvo iz kojeg nismo ništa naučili te koje nas je samo povrijedilo i utjecalo na gubitak samopouzdanja. Naprotiv ako ga gledamo kao povratnu informaciju iz njega izvlačimo ono dobro i to itekako utječe na naš osjećaj da imamo stvari u svojim rukama, da mi upravljamo svojim životima, a ne netko drugi, a sigurna sam da biste to željeli naučiti svoju kćer.

Samo hrabro i dalje budite tu za nju!

Pozdrav,

Jelena Vrsaljko, 
TA psihoterapeut, NLP trener

Centar Proventus

 

JELENA VRSALJKO

dipl. soc. radnik, NLP trener, psihoterapeut
Centar Budi svoj

Moji odgovori