Odbacila me prijateljica s kojom sam bila dobra 19 godina

Poštovanje, posvađala sam se s prijateljicom s kojom sam dobra od malih nogu, odnosno punih 19 godina. Odjednom me jednostavno zaboravila, nije mi se javila pet dana, nije me zvala van, niti pitala kako sam i što radim. Ništa od toga. Nakon tih pet dana ja sam se javila njoj, jer sam shvatila zbog čega me je napustila. Naime, njezina susjeda je kupila novi auto i suprug joj je otputovao na teren, pa su njih dvije mogle biti stalno zajedno, a susjeda ju je mogla voziti gdje god poželi.

Javila sam joj se jer mi je to zasmetalo i zato jer je ispalo da je i mene cijelo vrijeme iskorištavala, posuđivala od mene novac i cigarete. Nema veze, ja to ne brojim, ali se pitam kako to nisam prije primijetila da je zapravo dvolična osoba i naivna i samo gleda iskoristiti drugog. To me jako boli. Kad je sretnem u gradu, ona se meni smije u facu kao da nije ništa ni bilo. Uopće ju više ne zanimam, a ona mene i dalje zanima jer ja ne mogu tako lako zaboraviti 19 godina prijateljstva. Nisam tako hladnokrvna osoba, pa me zanima što po tom pitanju učiniti?

Odgovor:

Poštovana čitateljice,

žao mi je što vas je prijateljica povrijedila. Vjerujem da nije lako nakon toliko godina prijateljstva doživjeti što ste vi doživjeli. Nažalost, kada nam je netko drag može se dogoditi da „brišemo“ stvari koje ta osoba čini a koje nam nisu ok. Ili ih iskrivljujemo i te postupke koji nisu ok pripisujemo nečemu drugom a ne nečijem ne-fer ponašanju. Moguće je da se to dogodilo vama i da zato niste prije primijetili da se vaša prijateljica ne ponaša fer prema vama.

Postavili ste mi direktno pitanje što da učinite po pitanju vašeg odnosa s prijateljicom. Na to pitanje vam ne smijem direktno odgovoriti, no mogu vam pomoći da sami odlučite što ćete učiniti. Naime, vaš postupak vezan uz odnos s prijateljicom mora biti isključivo vaša odluka a ne slijeđenje nečijeg konkretnog savjeta jer ono što bi netko drugi učinio ne mora biti isto što i vi želite.
Postavit ću vam nekoliko pitanja na koja sami sebi iskreno odgovorite i čiji će vas odgovori dalje usmjeriti.

Koje osobine ima vaša prijateljica a da vam se sviđaju? Što vam se kod vaše prijateljice ne sviđa? Kada uspoređujete ono što vam se kod nje sviđa i ono što vam nije ok, čini li vam se da pozitivne osobine nadmašuju one negativne ili ne? Dijelite li zajedničke vrijednosti? Je li to osoba od koje dobivate ono što je vama potrebno u odnosu? Osjećate li se ugodno i dobro u tom odnosu?

Svaki odnos – pa tako i prijateljski – je dvosmjerna ulica. Baš kao i u vezi i u prijateljstvu dajemo i dobivamo: ulažemo svoje vrijeme, trud, pažnju, ponekada i materijalne stvari. Kada procijenimo da više dajemo nego što dobivamo, najčešće se javlja nezadovoljstvo. Nekada je dovoljan razgovor s drugom osobom da joj damo do znanja što nam nedostaje. Nekada nije. Nekada druga strana jednostavno ne želi ulagati u odnos s nama i isti joj odgovara isključivo dok od nas dobiva ono što njoj treba. Je li to razlog za prekid odnosa – ovisi o osobi koja je nezadovoljna. Netko će takav odnos prekinuti, a netko neće. No rekla bih da dugotrajno nezadovoljstvo sigurno neće dovesti do poboljšanja odnosa i većeg zadovoljstva „uskraćene“ osobe.

Moj savjet je da na papir napišete što je za vas prijateljstvo, kako zamišljate takav odnos. Što sve u tom odnosu želite i što ste spremni dati. Tada usporedite podudara li se ono što želite od prijateljskog odnosa s odnosom koji imate s vašom prijateljicom.

Da, 19 godina je zaista dugo. No pitanje je želite li i idućih 19 godina ulagati u odnos s istom osobom ili ste spremni svoje vrijeme uložiti u odnos s nekim novim ljudima koji će vam dati ono što želite, očekujete i trebate.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori