Od početka dohrane dječak (2) se muči s istiskivanjem stolice

Poštovana, imamo dječaka od dvije godine. Od početka dohrane mučimo se sa stolicom, odnosno pražnjenjem crijeva. Prehrana koju koristimo prilagođena je dječakovim potrebama, dakle integralni kruh i tijesto na bazi leće kada se koristi, voće svakodnevno, povrće, mada mu nije omiljeno također je u svakodnevnoj upotrebi kao i zobene pahuljice, lanene sjemenke itd. Slatkiše jadno dijete niti ne poznaje. Dajemo mu također povremeno probiotike te ga potičemo na ispijanje tekućine: sok, voda, čaj..
Bili smo u privatnoj poliklinici gdje je doktorica zaključila da dijete zadržava stolicu te nam preporučila ‘regulino’, ‘movicol’ i sl., laksative s kojima smo se manje-više da se tako izrazim tješili nekoliko mjeseci. U međuvremenu smo posjetili homeopata koji nam je svojim pripravcima omogućio da se privremeno riješimo laksativa no i to nije bilo dugog vijeka.
Promjenom terapije dolazi do manjeg poboljšanja koje traje dva tjedna do mjesec dana i onda ponovno završavamo začepljenjem, odnosno nemogućnošću istiskivanja stolice i čepićem. Sličnu smo akciju ponovili nedugo, gdje nam je preporučeno uzimanje magnezija za omekšavanje stolice te ponovno dolazi do manjeg poboljšanja od mjesec dana i onda ponovno završavamo začepljenjem, odnosno nemogućnošću istiskivanja stolice i čepićem.
Naravno, djetetu čepić nije najugodnije iskustvo i stvara mu frustracije, a nemogućnost istiskivanja stolice tjera nas u očaj. Rekao bih na temelju onog što sam uspio saznati iz dostupnih članaka da se radi o funkcionalnom megakolonu. Molio bih, bilo kakav savjet je dobrodošao?! Lp, Goran

Poštovani,

kako je problem dugotrajan, tako je postao i tvrdokoran. Inače je poznato da je u ovoj dobi teško riješiti problem funkcijske opstipacije. Funkcijski megakolon znači da se završno crijevo proširilo jer se stolica ne evakuira redovno, a razlog nije bolest već zadržavanje. Ono što se preporučuje po smjernicama pedijatrijskog gastroenterološkog društva, i kod nas i u inozemstvu, je nastaviti nešto od omekšivača stolice toliko dugo dok dijete ne bude dugotrajno dobro, tj. bar 1 mjesec ima redovnu stolicu bez muke i sigurno je ne zadržava. Tek tada se preporučuje postepno ukidati omekšivače.

I Regulino i Movikol su omekšivači stolice, a ne laksativi. Razlika je u tome što omekšivači samo omekšavaju stolicu zadržavajući vodu tj. ne djeluju na samo crijevo te ga ne mogu ulijeniti. Laksativi poput planinskog čaja koji sadrži biljku senu, djeluju izravno na crijevo stimulirajući živčane stanice i na njih se organizam može naviknuti te se oni stoga ne preporučaju.

Ako ni uz omekšivače stolice nema poboljšanja, onda treba dalja dijagnostička obrada kako bi se isključili organski uzroci.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori