Od kad je krenuo u školu dječak stalno povraća i ima bolove u trbuhu

Poštovani, dijete je sa 6,5 godina krenulo u prvi razred, bez obzira na malu tjelesnu težinu jer je ranije rođeno. Sve ostalo, pamćenje, motorika, dakle sve drugo je u redu, međutim kad je krenulo u školu počeli su tikovi. Onda su prestali tikovi, ali sada ima bol u trbuhu, povraćanje i nekoliko puta smo završili na hitnoj zbog dehidriranja. I tako uvijek kad se spomene škola. Učiteljica je dobra, ali u školi se ne druži baš s vršnjacima. Nalazi pretraga su svi u redu. Inače zadatke rješava 100% iz svih predmeta. U čemu je problem i kako ga riješiti?

Odgovor:

Draga mama,

zanima vas što bi mogao biti uzrok raznih fizičkih neugodnosti koje dječak osjeća na sami spomen škole i ne druženja s vršnjacima.

Polazak u školu predstavlja jedan od značajnijih djetetovih životnih događaja. Svako dijete se treba priviknuti na razne novosti koje se događaju: nove radne obaveze, dnevne rutine, mnogo novih prijatelja, novu učiteljicu, klupe, nove učionice i slično. Nekoj djeci je potreban duži period, a nekoj nešto kraći. Iz opisa ponašanja u vašem upitu, moglo bi se pretpostaviti da se vaš dječak još uči nositi s neugodnom napetošću koju osjeća u tijelu.

Potrebno je pronaći načine kako bi se mogao dodatno umiriti i opustiti u i izvan škole. Primjerice, možete mu dodatno olakšati rečenicama “Ja se ponekad osjećam neugodno u novim i nepoznatim situacijama” ili “Uobičajeno je da smo napeti kada dovoljno ne poznajemo ljude oko sebe”. Dodatno, empatički reflektirajte sve što primjećujete kod njega. Primjerice, “Vidim da ti na sami spomen škole nije dobro” ili “Čini mi se da te je strah ići u školu”. Time ćete mu dodatno olakšati jer mu se pokazuje razumijevanje i prihvaćanje za njegovo trenutno stanje.

Kada je kod kuće, kako se umiruje? Što voli raditi kada je tjelesno napet ili uznemiren? Možda neke od tih metoda može koristiti i u školi. Što mislite o tome da popričate s učiteljicom na koje sve načine bi mu ona mogla olakšati boravak u razredu? Primjerice, da kada osjeti napetost da zamoli učiteljicu da se prošeta do WC-a kako bi se dodatno opustio, ili da sjedi zajedno s prijateljem kojega zna iz vrtića. Bitno je postići da se dječak osjeća opušteno i ugodno u školi

Ako se dječakovo ponašanje neće dodatno promijeniti kroz naredni period (mjesec dana), preporuka je da se javite psihologu za dodatne smjernice. Možete se javiti i kod na u Centar Proventus na konzultacije za roditelje.

Želim vam puno sreće.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori