Od kad je dobio sestricu, moj sin stalno bi da ga prematam

Poštovana, imam sina od 2 godine i 3 mjeseca, te malu kćerkicu od 3 tjedna. Sin je super prihvatio sestricu, grli ju, ljubi i mazi po cijele dane. Ali od nedavno se stalno želi prematati. Stavim mu čistu pelenu, a za 5 minuta on opet traži da ga premotam i tako cijeli dan. Pokušala sam ga stavit na tutu, ali tada vrišti i dere se. Niti na wc ne želi. A o skidanju pelena neće niti čuti, pa isto vrišti i dere se. Ne znam je li to povezano s privlačenjem pažnje? Ne čini mi se tako, jer mu posvećujem maksimalno pažnje, koliko mogu, odnosno koliko mi to dopušta briga o bebi.
Ne znam kako ga odviknuti od pelena, a da pri tom ne bude vriska i dreka. Hvala

Draga mama,

drago mi je pročitati kako svojem sinu posvećujete maksimalno pažnje, u skladu s mogućnostima koje imate. Djeci je potrebno davati pozitivnu pažnju tako da vjerujem da to Vašem sinu jako odgovara.

Ponekad djeca prilikom dolaska novog člana (brata, sestre) u obitelj mogu pokazivati roditeljima zbunjujuća ponašanja gdje u jednim situacijama u potpunosti prihvaćaju novu situaciju, poput vašeg dječaka koji grli, ljubi i mazi seku, ali u nekim drugim situacijama dolazi do promjene u ponašanju kao kod Vašeg dječaka koji se želi učestalije premotavati. Proces prilagodbe dječaka na dolazak seke u obitelj je sasvim uobičajen i potrebno je neko vrijeme kako bi se dječak prilagodio na svoju mlađu sekicu. Vjerujem da ako nastavite i dalje davati dječaku pažnju s vremenom bi sve trebalo biti u redu.

Odvikavanje djeteta od pelena može predstavljati svakom roditelju izazov u roditeljstvu tako da su Vaše dvojbe i brige u potpunosti shvatljive.

S obzirom da kćerkica ima 3 tjedna, pitam se je li sada pravi trenutak za odvikavanje dječaka od pelena? Kako je porod bio relativno nedavno, vjerujem da je i vama potreban određeni period kako bi se opustili, psihički i fizički oporavili od poroda, prilagodili vi i dijete na novu bebu. Što mislite o tome da s odvikavanjem od pelena pričekate još jedan kratki period dok se u potpunosti ne osjećate spremnom za proces odvikavanja od pelena? Djeci je također lakše ukoliko su im dva velika životna događaja/promjene vremenski udaljenija. S obzirom da je dječaku nedavno došla sekica, što mu predstavlja veliki događaj, teže će mu se trenutno biti nositi s drugim velikim događajem, privikavanjem na tutu.

Ne postoji određeno pravilo kada bi se dijete trebalo odviknuti od pelena, neka se odviknu s 2 godine, a poneka s 4 godine. Važno je pratiti dijete, njegovo sazrijevanje i kroz pozitivnu atmosferu poticati ga na korištenje tute. U procesu odvikavanja, bitno je ne forsirati micanje pelena djetetu, ako ono ima burne reakcije poput vrištanja i deranja jer se time stvara dodatni stres i neugodne emocije djetetu I samim time će mu biti teže obaviti nuždu. Što mislite o tome da u proces odvikavanja od pelena uključite malo igre? Primjerice, uzmete lutkicu i pokažete kroz jednu pozitivnu atmosferu kako lutkica (ili neki drugi omiljeni lik vašeg sina) jede, spava, odlazi na tutu kada osjeti potrebu, tj. ima nuždu. Kroz ovakvu igru biste zapravo pokazali dječaku kako je sasvim normalno i ugodno ići na tutu. Povremeno se možete igrati i u prostoriji u kojoj se nalazi tuta kako bi se dijete ugodnije osjećalo. Također, postoje slikovnice koje govore o bebinom uspješnom odvikavanju od pelena koje možete čitati zajedno sa svojim dječakom i na taj način stvoriti pozitivnu i opuštenu atmosferu oko korištenja tute.

Želim Vam puno sreće i strpljenja.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori