Obroke u dohrani slažem prema ritmu djeteta. Radim li dobro?

Poštovani, beba ima 9,5 mjeseci, aktivan je i dobro napreduje. Kilaža mu je oko 9.5 kg, dužina 73 cm, posjeo se sa 6 mjeseci, puže od 7 mjeseci, a već mjesec i pol se diže na noge i lagano hoda uz namještaj. Zanima me raspored i vrsta obroka. S obzirom na raspored spavanja i njegovu želju za jelom u određenim trenutcima, a trenutačno to izgleda ovako:

7.00 h – oko 170-200 ml AD mlijeka
11.00-11.30 h – povrće s mesom/ribom cca 150-200 g
13.30-14.00 h – međuobrok voće s jogurtom ili keksolino ili sir i sl. (nije ljubitelj voća u kašicama i u zadnje vrijeme prolazi samo kao međuobrok u komadićima)
17.00 h – bočica AD mlijeka, oko 200 ml
20.00 h – večera griz (pšenični, pir/palenta) s AD mlijekom, cca 200-250 g
Noć (oko 1 h u noći) – oko 180-200 ml AD mlijeka

Zanima me je li ovo ok, odnosno je li u redu ova večera ili je bolje dati bočicu?
Dugo sam se trudila raditi mu neki pravilan razmak između obroka, pa sam mu nudila voće ustrajno kao drugi obrok ali jednostavno nije išlo i odlučila sam na ovaj način jednostavno se prilagoditi njemu i ne forsirati službene obroke. Pa me zanima vaše mišljenje o ovom rasporedu i mislite li je li potrebno mijenjati išta?
Također, kada onda trebam uvesti službeni treći obrok i umjesto čega? Puno hvala.

Odgovor:

Poštovana,

jelovnik je dobar, zapravo ima 3 kašasta obroka već sada, tj, jedan od njih je malo jači međuobrok. Kada ćete nešto mijenjati npr. kroz 1 mjesec, mislim da je logično kada se probudi da jede (pogotovo ako noću prethodno pije mlijeko) neku žitno mliječnu kašicu, zatim dopodne voće koje može biti kombinirano s keksom ili s jogurtom, zatim ručak, pa popodne bočica, te uvečer opet žitno mliječna kašica i bočica ako želi kasnije.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori