Nesretna sam u braku, suprug me okrivljava i više ne pokazuje osjećaje

Shvatila sam da sam jako nesretna u braku. Zajedno smo 15 godina, od ranog djetinjstva i sve smo prošli skupa. Mnogo puta sam opraštala razne stvari, pripisujući to nezrelosti. Ali uvijek sam osjećala veliku ljubav i požrtvovnost njega prema meni i sinu. Posljednjih godinu dana s njegove strane ne osjećam nikakvu emociju prema meni. Nabio mi je osjećaj krivnje, optužio me za nešto, za što i on sam zna da je nemoguće. Počeo mi je predbacivati nekog čovjeka kojeg sam vidjela par puta u životu, doslovno u prolazu i s kojim nisam progovorila ni riječi. Svakodnevno mi spominje to, i to je ono što me ubija, činjenica da uopće može pomisliti tako nešto. Zbog toga sam postala ogorčena, nesretna, na kraju i bolesna. Rastavila bih se, ali ne znam kako bih u tom slučaju dalje.

Odgovor:

Draga čitateljice,

vjerujem da nije lako nakon 15 godina zajedništva razmišljati o razilaženju s osobom s kojom ste proveli više od desetljeća. Vjerujem da isto tako nije lako ni kada vas osoba s kojom ste proveli tako puno vremena optužuje za nešto i ne vjeruje vam. Iz vašeg pisma nisam iščitala jeste li sigurni u svoju odluku da se rastanete no muči vas kako dalje, ili niste sigurni je li to dobra odluka pa ne znate kako biste s njom dalje.

U prvoj situaciji ukoliko ste u svoju odluku sigurni, zapravo mi nedostaju informacije što vas točno muči. Jesu li vaše brige vezane uz egzistenciju (u smislu gdje bi živjeli, kako bi to financijski podnijeli itd.) ili pak uz to kako dalje bez nekoga s kim ste bili 15 godina, od ranog djetinjstva. Ako su vaše brige financijske i organizacijske prirode, uzmite papir i olovku i zapišite prihode/rashode i ideje što učiniti u slučaju ako vam se čini da nećete moći sami. Ako u svojoj okolini imate nekoga tko je rastavljen, možda vam njegove ideje mogu pomoći. Postoje i razne grupe podrške rastavljenih, pa možda nije loša ideja učlaniti se u neku od njih.

Ako su vaše brige u emocionalnom smislu, moja sugestija jest da potražite stručnu pomoć. Nesigurnost može proizlaziti iz same činjenice da smo s nekim proveli puno godina i da jednostavno ne znamo kako ćemo funkcionirati bez te osobe. Budući da nije lako napraviti rez i zaista promijeniti život, sigurna sam da vam stručnjak u tome može biti velika pomoć.

Ako niste sigurni u svoju odluku, opet bih vam sugerirala da potražite pomoć stručnjaka. On vam neće reći što da učinite već će vam pomoći da sami shvatite što želite. Ako ipak želite razriješiti cijelu situaciju sa suprugom, postoji i opcija bračnog terapeuta koji razgovor između vas i supruga može voditi na način da oboje čujete jedno drugog. No tu je preduvjet da oboje želite raditi na vašem odnosu i da želite pomoć neutralne, stručne osobe.
Što god odlučili, šaljem vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori