Neprestano podrigivanje osjećajnog i osjetljivog 10-godišnjaka s viškom kilograma

Poštovanje! Moj dječak ima deset godina i u zadnjih nekoliko mjeseci stalno podriguje. Čak dapače, uvijek može podrignuti, neovisno o potrebi. Kiselina mu se ne vraća u jednjak, nema gorušicu niti bolove u trbuhu s čime bi mogla povezati njegovo često podrigivanje.

Osim toga ponekad osjeti iznenadnu jaku bol u predjelu srca, ali to traje samo nekoliko sekundi i poslije kao da ništa nije bilo, Nema nekih drugih smetnji uz to, ne znoji se, ne umara pretjerano, iako ima viška kilograma. Jako je osjetljiv i osjećajan za sve i svakog. U školi se ne snalazi najbolje jer nije stekao neke prijatelje. Zapravo, škola je postala problem u drugom razredu kada je povratio u učionici. To mu je jako teško palo. Može li sve ovo što mu se događa biti na psihičkoj bazi ili je potrebno napraviti detaljne pretrage?

Poštovani,

ovakve tegobe mogu biti psihosomatski uvjetovani. Sugeriram da se naručite psihologu. Svakako neka ga pregleda njegov liječnik, te učiniti bazične pretrage krvne slike, te dopunski štitnjače i ev. još prema procjeni na temelju pregleda. Sugeriram da za žeđ pije vodu, smanjiti druge slatke napitke, a pogotovo gazirane.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori