Nepravilni otkucaji srca kod 21-mjesečnog dječaka

Zabrinuta sam zbog otkucaja srca mog 21 mjesečnog sina, a kako imam hijatalnu herniju pa mi se povremeno uzlupa srce, možda malo više pažnje i obraćam na njegove otkucaje nego što bih da nemam taj problem. Uglavnom, sinoć je zaspao u 21:30 h, a iako se inače budi oko 7 h, danas sam ga budila u 9:30 h, jer mi se činilo neuobičajeno da toliko spava. Vjerujem da bi još spavao da ga nisam probudila jer sam se zabrinula. Kako je zadnjih dana nemirniji i probudi se iz sna tako da zacendra, pa nastavi spavati, stavila sam glavu na njegova prsa da čujem da li možda ima problema s disanjem. Disanje je bilo, rekla bih, normalno, duboko, uz povremene duže intervale između udisaja i izdisaja, ali ono što me zabrinulo su otkucaji srca koji mi se nisu činili pravilni. Čas su bili brži, pa sljedeći trenutak dosta sporiji, a na trenutke mi se činilo da uopće nije bilo otkucaja, pa onda jedan udarac, pa onda opet normalno kucanje. Znam da stavljanje glave na djetetova prsa i nije neka pouzdana metoda i mjerilo, ali me to što sam čula zabrinulo, a ne bih ga htjela voditi kod doktora ako je to nešto normalno. Zanima me da li je normalno da djetetovo srce tako kuca u stanju mirovanja i da li bih ga trebala odvesti eventualno na neki pregled i koji? Inače, baš nikada nije bio bolestan, možda je 3 puta do sada imao curenje nosića od dan dva, a ni toga nije bilo posljednjih barem pola godine. Snažan je i aktivan od prvoga dana, apgar 10/10, nije imao ni žuticu, čak se i na porodu nije izmučio jer sam ga rodila za 2 sata. Povremeno se zna zakašljati, kao da udahne nakupljenu slinu, ali mislim da to i čak odglumi jer ga pitam kako je, pa kaže : dobro, dobro, pa onda krene namjerno kašljati. Dojeno je dijete do 18. mjeseca starosti i pazimo na njegovu prehranu koja je uglavnom kuhana i pirjana, te raznolika. Po danu je vrlo aktivan, nema mira, priča kao navijen. Dnevno spavanje još uvijek traje oko 3 h (ili odjednom ili 2x po sat i pol). Zabrinuta mama

Poštovana,

normalno je da se ritam srca u smislu ubrzavanja i usporavanja mijenja s disanjem, no kako ne bi bilo dileme u vezi ovoga što ste primjetili preporučila bih kao prvo da se javite svom pedijatru na pregled i prema njegovoj indikaciji će se učiniti EKG.

Ako će se slična stanja gdje se Vama čini da je lupanje srca jako nepravilno i da poneki otkucaji izostanu dalje ponavljati, preporučila bih da se javite na pregled specijalisti dječjem kardiologu.

Iva Palčić, dr.med, spec.pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori