Neokretanje, krute nogice, izvijanje i pravljenje mosta kod 6-mjesečne bebe

Poštovani, beba ima 6 mjeseci i 20 dana. Rođena iz uredne trudnoće u terminu, na drop. Ne okreće se s leđa na trbuh ni obrnuto, noge često drži u čvrsto ispruženom položaju, ponekad (ne uvijek) se izvija u slovo c tako da zabaci glavu skroz unatrag kao da želi nešto vidjeti iza. Jako često pravi most, tj. podiže guzu u zrak opirući se nogama. Rukama hvata predmete te ih prebacuje iz jedne ruke u drugu, u sjedećem položaju može kratko stajati. Glavu drži, iako kad je na trbuhu često zaroni u podlogu te drži glavu podignutom u kratkim intervalima.

Nakon poroda su rekli da joj glava naginje u desno pripisujući to nezgodnom položaju u maternici. Pedijatrica pri kontrolama nije primijetila probleme s glavom. Beba inače ima 9 i pol kg i isključivo je dojena. Zanima me ima li razloga za zabrinutost zbog neokretanja i krutih nogica te izvijanja i pravljenja mosta? Pri tome mislim na simptome hipertonusa i distonog sindroma. Hvala!

Poštovani,

po ovome što opisujete doima se da dijete ima hipertonus u donjim ekstremitetima. Preporučam pregled fizijatra jer su najvjerojatnije potrebne vježbe razvojne gimnastike.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori