Moj sin ima 4 godine i jednu neobičnu naviku za koju ne znam kako da je protumačim. Dojila sam ga 2 godine, a danas još uvijek tijekom jutra, a ponekad i tijekom dana pije na bočicu. Ono što me zabrinjava tj. što bih htjela da prestane, je to što za vijeme hranjenja traži da ga čuvam u naručju kao malu bebu,  a svoju ručicu zavlači ispod moje odjeće, točnije pazduha i kasnije tu ručicu stavlja pod nos. Mislim da je možda prevelik za takvo ponašanje. Inače, dosta je vezan uz mene i voli se maziti…Trebam li se zabrinuti, postoji li tumačenje za takvo ponašanje i hoće li s vremenom prestati? Sandra

Poštovana Sandra,
Prvih 6 mjeseci svog života dijete je u tzv.simbiozi s majkom, odnosno potpuno je ovisno o njoj. Štoviše, doživljava majku i sebe kao jedno biće. Po navršenih 6 mjeseci, dijete se polako osamostaljuje. Izlaze mu prvi zubići pa postepeno može jesti širu paletu hranu. Prohodavanjem i progovaranjem, dijete je sposobno više istraživati svijet oko sebe te njegova ovisnost o majci se postepeno smanjuje. Majka, i otac, su i dalje ključne figure u djetetovom životu i služe mu još dugi niz godina kao tzv.sigurna baza ukoliko je odnos između djeteta i roditelja kvalitetan. To znači da će dijete u situacijama koje predstavljaju prijetnju za njega (poput gladi, buke, nepoznata situacija), potražiti zaštitu i skrb kod roditelja. Ovo je važno razumjeti jer su to postepeni, ali nužni prirodni koraci osamostaljivanja djeteta. Povežimo to sada sa Vašim konkretnim pitanjem.
Kada se doji duže od godinu dana te ako mu se daje bočica iako nema potrebe za tim sa zdravstvene strane, dijete može razviti sliku o sebi da je mlađe nego što jest, da je ona beba. Iako je svjesno da male bebe piju iz bočice (i nose pelene), ono može uživati u trenucima s majkom dok ga ona ispočetka još doji, a kasnije hrani na bočicu. Djetetu svakako paše da ga mama njeguje, možda mu uz to pjevušite ili nježno pričate, no s druge strane tako ga se ne potiče da bude samostalan, da bude na razvojnom nivou kao što je to očekivano za njegovu dob.

Ono što Vi možete već sada učiniti jest postepeno ukidati bočicu. Razmislite kako bi to bilo najbezbolnije za njega, ali neka to ne traje dugo. Djeca jako vole biti veliki i to je odličan argument da se prekine piti na bočicu. Isto možete učiniti za majicu i nunanje kao da je dojenče. Recite mu da se Vi jako volite maziti s njim, ali da je sada prevelik da Vam gura rukicu pod majicu i da ga držite kao malu bebu. Dijete neće doći samo do toga, Vi mu morate pokazati put, a da pri tome vodite brigu o njegovim osjećajima i potrebama. Budući da ova navika već dugo traje, Vaš sin je se neće htjeti tako lako odreći. Zbog toga je postepeno ukidajte kao što sam već napomenula. Neka to isprva bude svaki drugi dan, a onda treći ili nešto sl. Možda bi se mogli dogovoriti do nekog datuma da se još na taj način igrate ako mislite da će mu tako biti lakše (ukoliko se za datum dogovorite, nemojte da bude predalek, možda nekih mjesec dana, te mu pokažite na kalendaru kada će taj datum doći kako bi imao vizualnu predodžbu). On ima potrebu da se sa Vama mazi, ali ono ima naviku i želju da pije na bočicu i sjedi kao dojenče. Budete li zadovoljavali potrebu u skladu s njegovom razvojnom dobi, poticat ćete ga na samostalnost i odrast će u samostalnu odraslu osobu.

Nadam se da sam Vam pomogla ovim odgovorom.

Tatjana Gjurković,

dipl psiholog, certificirani terapeut igrom

Centar Proventus

TATJANA GJURKOVIĆ

dipl. psiholog i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori