(Ne)komuniciranje kod 4-godišnjaka

Sin mi ima 4 godine. Kod njega primjećujem neke stvari što me pomalo počinju zabrinjavati. Ide u vrtić i uopće ne komunicira s tetama kao ni s drugim odraslim osobama (osim sa članovima obitelji). Totalno ih ignorira. Tete se jako trude da ih bar pozdravi kad dolazi, ali on samo mahne rukom. Sa prijateljima normalno komunicira, a čim spazi tete, tajac. U zadnja dva mjeseca počeo je tepati u razgovoru sa mnom i mužem. Kad mu kažem da ga ne razumijem on ponovi normalnim tonom, ali onda opet drugu rečenicu tepa i tako stalno. Kad se od njega očekuje da nešto kaže pred odraslima, jezikom oblizuje i grize usne, privuče se uz mene, pravi grimase i počne me lizati… ponekad je dovoljno i samo prisustvo nekih njemu totalno nepoznatih ljudi. To zna biti jako neugodna situacija. Lijepo mu objašnjavam sve, ali ne vrijedi. Primjećujem i da su mu pokreti tjela ponekad ubrzani (kod nekog pozitivnog ili negativnog uzbuđenja)… npr. treskanje nogama i rukama i sve češće koristi taj svoj jezik, plazi ga, ali ne u smislu da se bekelji. Neki dan ga je fotograf u vrtiću jedva uspio uslikati…nikako da sakrije jezik:)


Mi i tete ne vidimo kod njega neke znakove da je nesretan, bez problema ide u vrtić. Mažen je i pažen i dobro se slaže sa starijim bratom i mlađom sestrom. Imam osjećaj da je užasno nepovjerljiv. Razmišljala sam da ga odvedem kod psihologa, ali teta u vrtiću smatra da nema potrebe jer on kod kuće skroz normalno funkcionira i puno priča. Ne znam….što vi mislite? Bilja
Draga mama,

mišljenja sam da bi svakako bilo dobro da se obratite psihologu. Ukoliko je zaposlen psiholog u vrtiću u koji ide Vaš sin, bilo bi dobro da se prvo njemu obratite. Ukoliko će vrtićki psiholog procijeniti da ima potrebe za dodatnom psihodijagnostičkom obradom, uputit će Vas zasigurno na Klaićevu ili Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

Prema ovome što ste opisali, neobično je da sa svojih 4 godine ne može svjesno kontrolirati motoriku ruku, nogu i jezika. To je normalno za bitno raniju dob djeteta. Ukoliko Vam se predloži psihodijagnostička obrada, svakako to učinite. Rana intervencija može jako puno pomoći da se djetetov razvoj nastavi razvijati normalno.

Tatjana Gjurković,

dipl psiholog, certificirani terapeut igrom

Centar Proventus

 

 

TATJANA GJURKOVIĆ

dipl. psiholog i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori