Nekoliko nedoumica u vezi hranjenja i razvoja govora kod 16-mjesečne bebe

Poštovana, imam 16-mjesečnu bebu, veselu i zaigranu. Sada je visok 83 cm i ima 12,5 kg i isključivo je dojena beba. Imam nekoliko nejasnoća/nedoumica koje me muče, pa bih vam bila zahvalna za vaše stručno mišljenje.

Hranjenje:
Ima 3-4 kruta obroka u danu, ali ponekad se dogodi da par dana za redom odbija kuhano ili pojede smo 2-3 zalogaja i nakon toga odbija, te sam donosi voće ili jogurt tražeći kao zamjenu za kuhani obrok. Takva situacija ne traje dugo, 2-4 dana i nakon toga opet jede kuhano bez pogovora. Da li je to normalno za dijete?
Nadalje, što se tiče hranjenja, ništa ne želi sam stavljati u usta, sve donosi meni da ga hranim. Kod pokušaja objašnjavanja kako da sam stavi hranu u usta, u većini slučajeva reagira vrištanjem i odbijanjem (dopusti nekad da mu se objasni i onda uzme komad hrane i krene prema ustima i onda komad baci). Da li je to stvar navike i trenutna tvrdoglavost jer se to kosi s onim na što je navikao?

Govor:
Dijete je koje sve razumije, što god mu se kaže posluša, ali još uvijek ne priča. Slaže slogove ba, ta, ma, pa, ali nema konkretnih riječi. Kad je zbog nečeg tužan ili plače izgovara mama ili mammm. U svojoj okolini slušam priče kako je to možda od cjepiva koje je dobio na godinu dana, te da ono izaziva autizam. Čitala sam o autizmu i ne primjećujem znakove istog, ali nisam stručnjak. Da li je to normalno za dječaka od 16 mjeseci da još ne priča ili ipak imam razlog za brigu? Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovor:

Poštovana,

što se tiče prehrane, normalno je da svi dani nisu isti, te da neke dane želi jesti jedno, druge dane drugo. Pokušajte da mu netko drugi osim vas servira hranu i to da se sam hrani. Ovo što navodite može biti da samo privlači vašu pažnju pa želi da ga vi hranite.

Što se govora tiče, neka djeca kasnije progovore. Puno važnije je kako razumiju i da li se u komunikaciji dobro snalaze. Cjepivo s tim nema sigurno veze. Pričekajte još koji mjesec, ako nema pomaka naručite ga logopedu. Nekada se dogodi da samo naglo propričaju, pa zato mu dajte još malo vremena.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori