Negativan utjecaj majke na dijete rastavljenih roditelja

Poštovani, živim s dečkom koji ima dijete iz prethodnog braka. Odselio je u drugi grad zbog posla i dijete viđa svaki drugi vikend ili kako se već uspije organizirati zbog posla. Njegova bivša žena uporno odbija komunicirati s njim o odgoju njihovog djeteta. Dijete ima 10 godina i ne zna oprati ruke poslije wc-a, preći sam cestu, ne želi jesti ništa zdravo i još uz to količinski pojede jako malo. Jako je neuhranjen. Kada ga se pokuša natjerati da jede, počne raditi scene za stolom, ne razumije što to znači imati obaveze jer ona sve radi umjesto njega, uvijek mu priprema jelo, sprema za njim, piše zadaće s njim samo da riješe to što prije. Ništa ne uči, i dalje ne zna na sat, a i misli da sve što uči je samo za novce (tako se on izrazio). Kada smo ga pitali što hoće raditi kada odraste rekao je: “pa ništa, igrati igrice”. Pokušali smo mu objasniti koliko smo mogli o troškovima života. Na to je rekao da će mamu tražiti novce. Problem je što on vidi kako se mama ponaša pa je kopira. Kada ga otac pita uči li s mamom i druži li se s njom, on kaže: “pa baš i ne, imala je nekog važnog posla, radila je nešto na facebooku”. Odgaja ga tako da bude ovisan o njoj. Kada dečko pokušava razgovarati s njom o njegovom odgoju, razgovori završavaju svađom i njezinim prijetnjama. Govori mu kako je loš otac jer ne provodi više vremena s njim. Kad su zajedno, pokušava s njim što više raditi, naučiti ga neke osnovne stvari i da dijete dobije što više samopouzdanja. Kada je počeo malo više raditi s njim na tome dogodilo se to da mali ne želi ići kod njega jer ga on previše tjera da stalno nešto uči, a kada je pričao s njom o tome da ga mora poticati da se druži s njime, ona je na to rekla da nije njezin problem, da se neće petljati u to. Što da on sad napravi u vezi toga, treba li provoditi vrijeme s njim i ničemu ga učiti samo da ga dijete voli ili ga treba pokušati “natjerati” da nešto nauči i pritom “riskirati” da ga dijete nakon toga više neće htjeti vidjeti? Ona se neće promijeniti jer su joj bitne samo njene potrebe, laže socijalnim radnicima, laže svima i pokušava dijete okrenuti protiv njega, a nemamo dovoljno dokaza protiv nje da joj se oduzme skrbništvo.

Draga čitateljice,

lijepo je što ste podrška svom partneru vezano za njegov odnos s djetetom iz prošlog braka i što Vam je oboma stalo da dječak postane samopouzdaniji. Žao mi je čuti da Vaš partner ima otežanu komunikaciju s majkom dječaka i da se ne mogu složiti oko njegovog odgoja. Super je što Vaš partner želi da dječak zna i nauči što više kako bi gradio svoje samopouzdanje, ali je ipak primarno da njeguju svoj odnos i da na njemu rade. Navodite kako se ne mogu vidjeti često i opravdano je što se pitate što je zaista važnije – izgradnja odnosa ili nadoknađivanje onoga znanja i vještina što mislite da dječak nije dobio u tom periodu. Nažalost, kada se radi o odnosu s djetetom koji se održava tako povremeno svakako je potrebno uložiti vremena i truda već u samo funkcioniranje tog odnosa. Uz to ide još dodatan trud ako bi željeli da se stvore uvjeti i za učenje. Kada je odnos otežan i kada se dječak ne osjeća opušteno, kada ne zna što može očekivati, koja pravila i granice vrijede dok je kod Vas teško da će htjeti i moći usvajati nova znanja i vještina. Zato je važno da dječak prvo treba od Vašeg partnera i Vas dosljedna pravila i granice postavljene u skladu s dječakovom dobi. U redu je i da dječak ima obaveze i odgovornosti dok je kod Vas, ali je bitno da se u njih ne uloži svo njegovo vrijeme kada je s Vama. Kada steknete neku rutinu oko tih osnovnih stvari koje se događaju kada je kod Vas u redu je da kroz neke dječaku zanimljive pristupe uvodite u Vaše vrijeme učenje i usvajanje novih vještina. Iako on već ima 10 godina ne treba zaboraviti da je on još uvijek dijete, a djeca najbolje uče kroz igru. To može od Vas zahtijevati dodatan trud kako biste osmislili kako da ono što dječaka naučite prilagodite njegovoj dobi, ali vjerujem da uz Vašu motivaciju to neće biti neizvedivo.

Što se tiče majke djeteta važno je ono što ste donekle i sami spomenuli u Vašem pismu – ne možete mijenjati drugu osobu te je stoga važno naći načine kako je prihvatiti. Naveli ste da nemate dovoljno dokaza protiv majke kako bi joj se oduzelo skrbništvo. Ipak, neke od stvari koje ste naveli spadaju pod zanemarivanje djeteta od strane majke i to ste dužni prijaviti nadležnom Centru za socijalnu skrb. Dodatno, moguće je s očeve strane tražiti povećanje količine susreta s djetetom. Znamo da nekada ti procesi idu sporo, no kako se ipak radi o djetetovoj dobrobiti važno je biti uporan u tome.

Ako trebate dodatnu podršku ili savjete slobodno nam se javite.

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori