Poštovana, imam bebu koja je stara po rođenju 5 mjeseci a po terminu 2 mjeseca. Nedonošče je rođeno u 25. tjednu sa 700 g tjelesne težine. Izašao je iz bolnice prije 20 dana. U bolnici je hranjen svaka 3 sata po 80 ml Nan 1 adaptiranim mlijekom, nešto malo na bočicu i ostatak na nazalnu sondu. Tako smo i nastavili po dolasku kući, ali bez sonde. Beba jede na prekide i odmara se u tijeku hranjenja, to uzima dosta vremena i time se razmak između obroka smanjuje na skoro 2 sata. Na svoju ruku smo napravili razmak svaka 4 sata i pojačali dozu, ali i dalje beba traži odmor, što mu i udovoljimo.

Problem je u tome što beba veći dio vremena plače, grči se, otima se i ne želi jesti. Smatram da ga ništa ne boli jer dok izmaknem bočicu sve je u redu i ne plače. Po izlasku iz bolnice imao je 4300 g a tjedan nakon dolaska doma 4400 g. On izgleda dobro i napreduje, vidim i po garderobici da dobiva na težini, ali me muči to ponašanje kod hranjenja i ne znam više što da radim. Možete mi pojasniti zašto toliko ne voli hranjenje na bočicu? Unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana,

Teško je sa sigurnošću reći, vjerojatno se dijete tek treba naviknuti na hranjenje bočicom. Ipak je do sada vaša beba hranjena uglavnom nazalnom sondom. Bilo bi dobro da se ipak vratite na manje obroke, kakvi su bili u bolnici. Kako vrijeme bude prolazilo i vaša će beba biti jača te će i hranjenje biti sve lakše. Pripazite na veličinu otvora na bočici.