Nećakinja me često zove “mama”, a ja ne znam kako da se prema tome postavim

Poštovani, nećakinja mi se sve češće obrati s “mama”. Iako se ispravi na teta, ne znam kako da se postavim na to, osobito u prisutnosti roditelja. Naime situacija je takva da joj mama ne pridaje previše pažnje, što zbog novorođene bebe, što zbog toga jer je zauzeta mobitelom, igricama ili nečim trećim. Dijete je puno vremena ostavljeno da se zabavlja samo sa sobom ili tabletom i mobitelom. Roditelji joj stalno govore “ne” za sve, majka pogotovo, i dosta viče na nju i ima loše odgojne metode kojima se ja protivim te pokušavam to maksimalno ispraviti kad god je dijete sa mnom (1-3 puta tjedno).

Uz sve to bojim se da će dijete dobiti traumu zbog tog ponašanja. Vole ju i maze se s njom i svakako ju ne zapostavljaju po tom pitanju, ali na nekim drugim poljima definitivno da. Daleko od toga da ih dijete ne voli, ali imam osjećaj da je i sve privrženija meni kada smo skupa. Da li je moguće da sam umislila da su njezine nježnosti prema meni sve očitije i da li da se zabrinem zbog toga što me ponekad zabunom oslovi s mama?
Hvala.

Odgovor:

Draga teta,

kako mogu pročitati, zabrinuti ste i bojite se za svoju nećakinju jer smatrate da njezini roditelji primjenjuju loše odgojne metode. Dodatno se pitate trebate li se zabrinuti time što vas ponekad nećakinja oslovi s “mama”.

Iz pisma se vidi vaša svjesnost okoline u kojoj curica odrasta i da se trudite izvući maksimalno dobro za samu curicu. Mislim da je sjajno što se s vama ima priliku igrati i što joj dajete svoje vrijeme. Vjerujem da to utječe jako pozitivno na curicu i nastavite tako i dalje kada ste u kontaktu s njom. Kada su dječica opuštena tada su i više spontana te manje “opterećena” time što je “ispravno” pa je moguće da vas zato djevojčica ponekad u svojoj opuštenosti oslovi s “mama”.

Moguće je da joj je toliko lijepo s vama da se ponekad jednostavno zabuni kada vas oslovljava. Nema ničega lošega u tome što vas ponekad tako nazove. Tada ju možete nježno ispraviti i podsjetiti da ste joj vi teta. Važno je da djevojčica to ne doživi kao kritiku ili da se ne posrami.

Čitajući vaše pismo, jako mi je drago što nećakinja ima tetu poput vas jer jako lijepe stvari djevojčica dobiva od vas, tako da nije neuobičajeno da su njene nježnosti prema vama sve očitije. Činite lijepe stvari za djevojčicu i sasvim je u redu da tako nastavite i dalje.

Želim vam puno zabave u vašem daljnjem druženju.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori