Ne znam kako da se “izvučem” iz 17-godišnjeg braka u kojem sam nesretna

Nakon 17 godina ja više ne mogu izdržati u braku, u kojem sam potpuno izgubila sebe. Supruga ne smatram lošim čovjekom ali mogla sam i bolje. On je dosta stariji od mene, što nisam smatrala tolikom manom, ali vrijeme je pokazalo da nemamo puno zajedničkih točaka. Nemamo zajedničke prijatelje. Ako ja i odem 2 puta godišnje sa svojim prijateljicama, to je uvijek rat prije, a pusta opravdavanja nakon. Ako razgovaram, pita me što razgovaram, ako pišem, s kim pišem. Jednostavno malo po malo ja sam postala beskrajno nesretna. Moja vanjština nije odraz mog unutarnjeg stanja.

Nedavno sam započela vezu u kojoj sam možda samo tražila malo sreće, malo ljubavi, ali s njegove strane to su bile same laži. Nisam mu ništa krila, dakle ni supruga ni djecu, imali smo neke ciljeve, htjela sam biti sigurna u novu ljubav, ali mi se obilo o glavu kao čista manipulacija i laganje, a istovremeno uvjeravanje da nisam u pravu.
Naravno, suprug je saznao špijunažom. Od tada moj život je još gori, prijeti da će reći svima, djeca su mu najveći as u rukavu, i kontrolira me 24 sata dnevno.
Želim biti sama. Posljedice mog stupanja u izvanbračnu vezu i još jednog razočarenja u ljubav snosim ja, zar to nije dovoljna kazna. Pomozite mi bilo kakvim savjetom.

Odgovor:

Draga čitateljice,

čitajući vašu poruku dobivam dojam kako ste temu svog braka i odnosa sa suprugom „prežvakali“ u svojoj glavi na sve moguće načine i kako ste zapravo već i donijeli odluku o daljnjem raspletu situacije. Važno je naglasiti da je u svakom odnosu (barem) dvoje ljudi i kako je kvaliteta tog odnosa uvijek odgovornost svih uključenih osoba. Navodite i sami kako taj odnos već odavno nije kvalitetan, ne nalazite zajedničke točke i nema povjerenja od strane vašeg supruga, što naravno rezultira nezadovoljstvom s vaše strane.

Kad se nađemo u stanju nezadovoljstva prirodno je da tražimo rješenje, tražimo izlaz iz te situacije i to je ono što ste vi pokušali s izvanbračnim odnosom. Iako on nije uspio, razlog zbog kojeg ste uopće pribjegli tom odnosu je ostao, a to je duboko nezadovoljstvo postojećim brakom. Ako vidite i sami da vaš bračni odnos nema mogućnosti popravka, tada dugujete sebi i svima uključenima u taj odnos (prvenstveno djeci) da se taj odnos okonča. Takve odluke nikad nisu lagane i ako ste je već donijeli, tada svakako potražite i podršku u svojoj okolini kako biste si maksimalno olakšali teške situacije koje vas čekaju.

Srdačan pozdrav!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Pitajte me Moji odgovori