Ne razumijem dijagnozu smetnji u unutrašnjem uhu kod svoje djevojčice (4)

Molim vas da mi razjasnite u čemu bi točno mogao biti problem kod moga djeteta, jer iskreno ja još nisam čula za nešto takvo, pa ću vam pokušati opisati naš problem.
Djevojčica od 4 godine još uvijek ne govori jasno i razgovjetno ali priča jako puno. Prije nekoliko mjeseci je doktor utvrdio da ne čuje dobro. Isprao joj je oba uha i onda našao “nešto”, negdje “iza” u tim kanalima na relaciji uho-grlo-nos.

Propisao je antibiotik koji je trebao ukloniti to “nešto”, ali to nije uspjelo. Zatim je rekao da se to može otkloniti nekakvim zahvatom. Dijete mora biti uspavano i to se radi kroz usta.
Molim vas da mi pomognete razjasniti jer nije mi jasno što bi to “nešto” što dijete ima nakupljeno u tim kanalima moglo uopće biti i od čega je nastalo?
Nalazim se u stranoj zemlji s dvoje djece i jezik mi ne ide baš najbolje, pa ne mogu razumjeti i shvatiti doktore, o čemu se radi. Bilo kakva informacija će biti od pomoći.

Odgovor:

Poštovana,

vaše dijete najvjerojantije ima sekretorni otitis u kojem se tekućina zbog loše ventilacije Eustahijeve tube stvara u bubnjištu. Takva djeca mogu slabije čuti i ako se konzervativnom terapijom ne popravi stanje stavljaju se cjevčice. Detalje o tom problemu najbolje ćete raspraviti sa ORL specijalistom kojem postavite sva pitanja koja vas muče.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori