Ne mogu se oduprijeti neželjenim mislima i ne znam kako da ih istjeram iz glave?

Poštovana, mislim da sam sama sebi napravila jako veliki problem. Naime, prije tri godine sam prekinula vezu s dečkom koja je trajala godinu i pol. On je mene ostavio i vrlo brzo pronašao novu curu te me to vrlo uzdrmalo. Ukratko, nisam mogla prihvatiti prekid te sam se nadala da ćemo biti zajedno opet. Tada sam bila četvrti razred srednje škole. Sada, iako sam nakon njega imala dva dečka i trenutno sam u vezi u kojoj sam vrlo sretna i prekrasno mi je, svakodnevno mi on dolazi u misli. To se ne događa u smislu da on meni nedostaje i da bih opet htjela nešto s njim, nego jednostavno na što god pomislim, on mi dođe u misli. Mislim da sam sama sebi to napravila jer sam se na početku nakon prekida osjećala loše što ga se nisam sjetila zbog neke stvari/situacije. Sada je to nepodnošljivo. Osjećam se vrlo loše što mi on dolazi u glavu jer stvarno volim svog dečka i ne želim takve misli. Možete li mi molim Vas pomoći jer se osjećam vrlo zbunjeno i frustrirano. Želim si pomoći, a ne znam kako. Do sada još nisam bila na psihološkom razgovoru. Inače sam osoba koja pretjerano razmišlja o svemu te sam preosjetljiva i konstantno se preispitujem, Možda to ima veze s ovim.

Draga čitateljice!

Naš mozak je jedan čudnovati, zanimljivi organ s kojim nikad nije dosadno 🙂 Kada se trebamo nečega dosjetiti što nam je vrlo važno (npr. broj OIB-a), nikako se ne možemo dosjetiti, a kada trebamo o nečemu ne misliti, onda baš samo o tome razmišljamo.

Činjenica je da što više mi izbjegavamo razmišljati o nečemu, to se više upravo tome posvećujemo. Primjerice, ako Vam sada napišem “Možete misliti o svemu, osim o čokoladi”, pitam Vas, što Vam je upravo prošlo kroz glavu? Vjerujem da je velika čokolada od koje sline cure. Čini mi se da se slično događa i kod Vas – stalno razmišljate o tome kako ne biste smjeli razmišljati o bivšem dečku. Tada se još na te misli nadoveže grižnja savjesti prema sadašnjem dečku i time ih samo još dodatno pojačate.

I sami navodite da ste skloni pretjeranom razmišljanju i vjerojatno u tome leži dio problema, slažem se s Vama, ali to ne znači da si ne možete pomoći. Kada Vam padne na um Vaš bivši dečko, prisjetite ga se, nemojte se odupirati tome, već se sjetite svega što Vam pada na um. U konačnici, što je pogrešno u tome što ga se sjetite? On je dio Vaše prošlosti i svi se povremeno sjetimo prošlosti, što je apsolutno normalno.

Misli su poput valova, one dolaze i odlaze spontano, a veći problem nastaje kada pokušavate zadržati val. Pustite misli neka dođu, jer tada će one spontano i otići i pritom budite svjesni da je to sasvim prihvatljivo. Ako Vas to ipak do te mjere opterećuje da se osjećate loše, popričajte s nekim o tome – prijateljicom, mamom, sestrom ili terapeutom ukoliko Vam se čini da se to lagano otima kontroli.

Sretno!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Pitajte me Moji odgovori