Nasljeđuju li se poteškoće s izgovorom genetski i što činiti?

Poštovana, molila bih Vas za savjet. Naime, imam dječaka od skoro 4,5 godine i prije mjesec dana je krenuo (na naš zahtjev) kod logopedice u sklopu vrtića. On naime ima problem s izgovorom glasova: “r”, “l”, “c”, do nedavno i sa “s”, ali sada je to svladao. On ima jako širok vokabular riječi no neke riječi teško izgovara i izvrće ih. Mi doma s njim dosta pričamo, čitamo mu jako puno, nikada nismo tepali. Zanima me da li taj usporeni razvoj govora može imati veze s genetikom, jer je baka s tatine strane progovorila tek s 9 godina i općenito malo teže priča, a tata mu je isto išao na govorne vježbe kada je bio njegove dobi. Da li imam razloga za brigu i da li bi možda trebali ići i negdje privatno s njim kod logopeda jer u vrtiću je samo jednom tjedno na vježbama? Hvala unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav.

Poštovana,

pokazalo se da artikulacijske teškoće (teškoće s izgovorom glasova) često imaju nasljednu komponentu. Naveli ste da je Vaša obiteljska anamneza pozitivna na jezično-govornu patologiju (baka i tata) što znači da je moguće kako su i kod Vašeg djeteta nasljedno uvjetovane.

Korekcija izgovora glasova zahtjeva veliki trud od strane djeteta, ali i pomoć od strane roditelja u vidu podržavanja i provođenja logopedskih savjeta u kućnom okruženju. Logopedska terapija u vrtiću traje oko 25 min (ovisno o mogućnostima terapeuta), dok privatna logopedska terapija traje oko 45 min. U oba slučaja roditelj se instruira za rad kod kuće kako bi napredak djeteta bio brži i kvalitetniji.

Preporučujem Vam da se konzultirate s logopedom u vrtiću o potrebi uključivanja djeteta na dodatne logopedske vježbe. Intenzivnije vježbe će sigurno ubrzati proces, no imajte na umu: kada s djetetom rade dva stručnjaka, oni moraju biti u kontaktu kako bi se terapije i terapijski pristupi uskladili. U suprotnome, dva različita pristupa mogu izazvati zbunjenost kod djeteta i kontra efekt u terapiji.