Naša kćerka (5) jede svega nekoliko namirnica i jako sam zabrinuta

Poštovani, naša kćerka od 5 godina ne želi jesti. Problem nejedenja traje od njezine 2.5 godine. Njezin pedijatar odmahuje rukom i govori da je to faza, ne želi je dati na vađenje krvi. Od jela jede čokolino, kakao, perec, ribu, piletinu, krumpir, juhu, voćne jogurtiće. Ne jede kruh, namaze, prerađevine tipa salame, povrće, voće ni u kojem obliku. Ne znam zašto ali ima averziju prema hrani općenito. Često kaže “zašto ja moram jesti svaki dan”? Stolicu ima svaki ili svaki drugi dan, ali je naravno u kuglicama i tvrda zato što ne jede vlakna. Probala sam na sve moguće načine joj nuditi hranu, pije vodu isključivo, ponekad čašu soka. Od slatkog je tu samo čokolino ili sladoled kad je vrućina. Ne znam više što napraviti. Počela sam joj davati sirup Sanostol ali kao da joj se apetit pogoršao još više. Rumena je, normalno se ponaša, ima 21 kg. Molim Vas savjet što napraviti? Hvala.

ODGOVOR:

Poštovana,

kod djevojčice se radi o selektivnosti u jelovniku koja nekada zna biti dugotrajna i uporna. Djevojčica čini se ima solidnu kilažu (ne znam jedino koliko je visoka pa kakva je prema visini). Također se čini da ipak jede namirnice iz svih skupina, a nije loše niti dopuniti multivitaminskim sirupom kako bi se izbjegli mogući deficiti minerala i vitamina.

Danas postoje i stručni timovi koji se bave upravo tim problemom, tj. educiraju vas kako se postaviti i što raditi kako biste što prije prevladali ove poteškoće. Takav tim ima Klinika za dječje bolesti Zagreb, a postoji i kod nas u Poliklinici Helena „tim za terapijsko hranjenje“.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori