Naša djevojčica (2,5) ne raspoznaje boje i ne govori više od nekoliko riječi

Poštovani, imam pitanje vezano za razvoj govora djeteta. Naime, imamo malu djevojčicu od 2,5 godine koja ne govori ništa više od jednostavnih slogova kao što su mama, tata, baba i deda.
Savršeno razumije i rješava čak i kompleksnije naredbe, prepoznaje i izgovara gotovo sva slova pojedinačno. Ali čim ju upitamo da ponovi riječi kao što su, vode, papati, piti ili bilo što drugo ili posramljeno kaže ne ili postane ljutita i agresivna. Kada je u malo boljem raspoloženju doista se potrudi ponoviti, ali joj jednostavno ne ide.
Savršeno raspoznaje oblike i stvari i povezuje ih s mjestom na kojem ih je prije vidjela ili smo joj rekli da se tamo nalaze. I ne znam da li je povezano, ali uopće ne raspoznaje boje.

Moje pitanje je: trebamo li se već brinuti i zatražiti pregled kod specijalista ili da još pričekamo? Što se svega ostalog tiče, zdrava je, normalnog ponašanja prema nama i drugima i nikakvih drugih problema nema. Unaprijed vam zahvaljujemo na odgovoru.

Odgovor:

Poštovana mama,

pojavi i razvoju ekspresivnog govora prethodi razvoj komunikacije i receptivnog govora. Naveli ste kako vaša djevojčica jako dobro komunicira i razumije sve naloge i upute, te razumije funkciju predmeta. Za njenu dob nam je iznimno važan upravo način na koji komunicira (razumije li naloge, gleda li vas u oči kada joj se obraćate, odaziva li se na ime, ima li pokaznu gestu).
Prema opisanom se čini kako je taj dio njenog razvoja uredan.

Pišete mi i kako dijete vrlo malo koristi govor u svrhe komunikacije i kako ima otpor prema navedenom. U ovoj dobi, a kada se komunikacija uredno razvija, to ne mora biti ništa zabrinjavajuće. No, kako biste dobili upute i savjete za poticanje razvoja govora te kako biste uklonili svaku sumnju, sugeriram vam da napravite logopedsku procjenu djeteta.

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori