Naša 15-godišnja kćerka počela je lagati i redati jedinice u školi

Moje dijete od 15 godina počelo je lagati u školi i počela je redati negativne ocijene. U školi su nam rekli da vješto manipulira s profesorima kao i s nama doma. Kad joj pokušamo objasniti posljedice, svaki put obeća da će se promijeniti, ali ništa od toga. Molim vas savjet jer više ne znamo što da napravimo.

Draga mama,

žao mi je što imate problema s kćerkinim ponašanjem. Ona se trenutno nalazi u dobi kada probija granice odraslih, kada je u buntu i kada je komunikacija poprilično otežana. No, kako rješenja i pomoći uvijek ima, tako sam uvjerena da je i u ovoj situaciji najvažnije kako ćete se Vi postaviti što će donijeti dugoročno rješenje.

U pismu ste naveli da kada joj pokušate objasniti posljedice da Vam obeća da će se promijeniti, ali se ne dogodi ništa. Moje pitanje Vama jest je li ikada došlo do posljedica, odnosno snosi li Vaša kćer odgovornost za svoje postupke? Što se dogodi kada laže u školi i kada Vi i/ili profesori saznate za to? Ukoliko posljedica nema, odnosno ukoliko se o njima samo priča ali ne prakticira, tada nije neobično što Vaša kćer ponavlja iste postupke. Ako nije sankcionirana tj. ako ne snosi odgovornost za svoje postupke, onda (za nju) nema ni razloga da se pridržava dogovora. Iz tog razloga je jako važno ranije je upozoriti što će se dogoditi primjerice ukoliko bude lagala i istoga se pridržavati ako se to dogodi.

Da bi ovaj način funkcionirao morate biti dosljedni.  Možda će Vam ponekada biti teško pridržavati se, možda će ona biti tužna/ljuta, ali neovisno o njezinoj reakciji izuzetno je bitno da sve što ste joj izrekli da i provedete u djelo. Ovo je jedini način da ona shvati što znači snositi posljedice i da prestane manipulirati – jer manipuliranje više neće imati smisla ukoliko će nakon njezinih postupaka slijediti neugodne posljedice.

Ovim postupcima nećete postići promjenu kod nje „preko noći“ – no takve promjene (barem efikasne) ni nema. Stoga samo budite uporni, strpljivi i dosljedni i promjena će sigurno biti.

Ukoliko procijenite da je sve ovo za Vas prezahtjevno te da bi Vam pomogao angažman stručnjaka, slobodno se obratite u naš Centar za savjetovanje.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori