Naš sin je zdrav, ali kost i koža i ne uspijevamo ga udebljati

Poštovani, naš je sin star 7,5 godina i ima jedva 19 kg. Liječnica na sistematskom za plivanje rekla mi je da je pothranjen. Rodio se sa svega 2,700 g i imao svoju krivuljicu težine. S 8 mjeseci nas je pedijatrica poslala gastroenterologu zbog slabijeg napredovanja. Niz pretraga ništa nije pokazalo. Tada je prestalo i dojenje i uveli smo krutu hranu postepeno. Dobio je i Pediasure, skoro godinu dana. No međutim, dijete se s krutom hranom davi te smo skoro do 2,5 godine sve obroke miksali, sve dok samoinicijativno nismo posjetili otorinolaringologa koji je utvrdio abnormalno uvećane krajnike te smo morali na operaciju. Danas jede raznovrsnu hranu, obroci su mu redoviti. Ali nikako nam ne uspijeva udebljati ga, doslovno je kost i koža, jer je za svoju dob uredne visine. Pedijatrica nam je uvela dodatnu užinu, smoothie koji radimo s bananom, žitaricama, medom, jogurtom… I niti taj nam dodatni obrok ne pomaže.
Molim Vas, što biste nam savjetovali? Inače, dijete je živahno, zdravo, uredne krvne slike.
Unaprijed vam hvala.

Poštovana,

trebala bih detaljniji uvid u njegovu krivulju rasta. Pomogli bi i podaci o konstituciji vas kao roditelja. Moguće je da je vaš sin naglo izrastao, a moguće je i da je dijete takve građe. Navedena težina je niska za dob od 7.5 godina, prosječna tjelesna težina za navedenu dob je 22 do 27 kilograma.

Za početak svakako u prehranu uvrstite energetski bogate namirnice, npr. u smoothie koje pripremate možete dodati kikiriki maslac (najbolje domaći). Savjetujem vam da potražite pomoć nutricionista u svrhu izrade personaliziranog jelovnika, poglavito jer je riječ o djetetu koje raste i važno je da unosi sve potrebne hranjive tvari za pravilan rast i razvoj organizma.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori