Naš sin od pet godina odjednom je počeo mucati i ne može progovoriti

Sin ima 5 godina i odjednom se pojavilo mucanje koje je baš izraženo. S tri godine je prvi put zamucao, ali malo i kratko i to je stalo. Sada od prije par dana dogodi se da ne može progovoriti. Išao je sa četiri godine kod logopeda i naučio izgovarati sve glasove, ali ovo je sad baš teško za gledati. Što da radimo? Rekao nam je prije dva dana da se mama i tata svađaju, jer on misli da i kad se nešto prepiremo da je to svađa. Danas smo mu objasnili da se ne svađamo. Može li to biti uzročnik mucanja? Pomozite nam. Unaprijed hvala

Poštovani,

mucanje je sindrom velikog broja manifestacija na govornom, jezičnom, psihološkom, tjelesnom i socijalnom području. Predstavlja nestandardno govorno ponašanje izraženo ponavljanjem glasova, dijelova jednosložnih riječi i rečenica, produžavanjem glasova, dodavanjem različitih glasova i poštapalica, duljem trajanju govora… Često se javlja kod djece u dobi od 1,5 do 5 godine kada se smatra razvojnom fazom i nerijetko samo od sebe prolazi ukoliko dijete živi u mirnoj i njegujućoj obitelji te odgovarajućoj okolini. Svaka napetost između članova obitelji koja se manifestira u ponašanju ili govoru može utjecati na stvaranje napetosti kod djeteta koje muca. U tom slučaju mucanje se može pojačati i ukorijeniti kod djeteta.

Ukoliko se uz mucajući govor javljaju popratne pojave kao što su tikovi, mišićna napetost, teškoće disanja, izbjegavanje govora ili odustajanje od govora, postoji velika vjerojatnost da navedeno stanje neće proći bez stručne intervencije logopeda i psihologa. Terapija se usmjerava na dijete, ali i na ostale članove obitelji kako bi se postigla empatična i umirujuća okolina.

Nadalje, dodatni rizični faktori za razvoj pravog mucanja su:
• pozitivna obiteljska anamneza na mucanje (netko u užoj obitelji je u nekom periodu života zamuckivao ili mucao)
• duža prisutnost netečnog ili mucajućeg govora koji se s vremenom pogoršava
• prisutnost dodatnih poteškoća u govoru kao što je nepravilan izgovor glasova (dijete u dobi od 4,5 g već bi trebalo imati uredan izgovor većine glasova)
• neprimjerene reakcije okoline na govor djeteta (opominjanje djeteta da „ljepše“ govori, ispravljanje djetetovog govora, dovršavanje djetetovih rečenica ili govorenje umjesto njega, nestrpljivost u razgovoru s djetetom i sl.)
• temperamentna i napeta okolina (povećane tenzije između članova obitelji)

Kada primijetite da dijete počinje zamuckivati, poželjno je da :
• govorite nešto sporije nego što to uobičajeno činite
• govorite opuštenim tonom
• ne prekidajte dijete dok govori i pazite da ga ne požurujete, dajte mu dovoljno vremena da izreče što je naumilo
• poželjno je spustiti se na djetetovu razinu i gledati pažljivo kada vam dijete nešto želi reći
• ne usmjeravajte djetetu pažnju na mucanje u govoru i ne kažnjavajte ga zbog mucajućeg govora
• uvijek nastojte komunicirati u mirnom okruženju
• pokušati raspravljati s partnerom o potencijalno napetim temama kada dijete koje muca nije u blizini
• ukoliko smo temperamentni nastojati raditi na samokontroli kako se naša napetost ne bi prenosila na dijete koje muca

S obzirom kako iz Vašeg upita nisam u mogućnosti predvidjeti mogući tijek daljnjeg razvoja tečnosti govora kod Vašeg djeteta, svakako preporučam da potražite stručnu pomoć logopeda ukoliko mucanje ubrzo ne prestane. Do tada Vam savjetujem da razmotrite i pokušate primijeniti gore navedene savijete u kućnom okruženju.