Naš sin iskazuje neka neobična ponašanja, probleme u hranjenju i strahove

Poštovana! Moj sin ima 3 godine i 2 mjeseca a problemi su sljedeći: još uvijek ne jede ništa osim adaptiranog mlijeka i jedne vrste voćno žitne kašice, još uvijek koristi pelene, plješće i mlati rukama kad je sretan, kada mu se nešto ne dozvoli glasno se dere i baca po podu, ne voli ulaziti u trgovine, ambulante i sl. Isto glasno plače i protestira. Isto tako na postavljeno pitanje odgovara ponavljanjem tog pitanja iako ima jako širok vokabular i izgovara rečenice od 4 – 5 riječi. Ono što bi moglo biti pozitivno je to da je jako društven na igralištu ili u školi kada idemo po seku, obožava kada nam dođu gosti i glavni je showman. Neizmjerno je zaigran i kreativan u igrama, obožava se maziti, jako je pažljiv i zainteresiran za bebu koju smo nedavno dobili i obožava seku koja ima 9 godina. Naši postupci su bili slijedeći: dohrana počela sa 6 mjeseci voćnim kašicama uz nuđenje onoga što i mi jedemo, ali prilagođeno dobi. U početku je skoro sve probao, ali nakon prve godine sve više je izbacivao namirnice, tako da ostao na ovome što sam navela. Još ponekad liže sol sa štapića, a ako ga slučajno odgrize odmah vadi komadiće iz usta. Ništa ne odgriza i ne žvače. Što se tiče gestikulacije, kad ga pitamo zašto lupa rukama on stane, nasmije se i baci nam se u zagrljaj i onda opet nastavi. Nadalje, taj problem od ulaženja u prostorije je toliki da kad dođemo kod pedijatrice ona ga jedva pregleda koliko se on dere i otima, a to je počelo isto nakon godinu i pol starosti, čini mi se nakon jednog cijepljenja, pa mislim da se boji. Što se tiče pelene, pokušavali smo ljetos s gaćicama ali nismo uspjeli, a kad mu kažemo da mora na wc on kaže “znam i neću” a sada je počeo plakati i kada ide na kupanje, a inače često ide u kupaonu i sa svakim od nas, jer ga zanima što radimo. Ako ga stavim na wc školjku plače i ne obavi ništa. Sve što ga zamolim posluša, ali te osnovne stvari neće. Inače se kompromisno odnosimo prema djeci, ne stvaramo prisilu i ne kažnjavamo. Znam da je velik dio ovog problema zbog mojih propusta, premda ja ne shvaćam gdje sam najviše pogriješila jer sam sve isto i sa starijom kćeri i nikada nismo imali niti jedan problem. Inače je dječak dobrog zdravlja, krvne slike, težine oko 15 kg i visine oko 100 cm. Pedijatrica nam govori da je to samo faza i da budemo strpljivi, ali sve to traje malo predugo, a pomaka nema. Odvela bih ga svugdje gdje treba na pregled i savjetovanje ali kako to učiniti kad on ne može niti ući u neku ambulantu jer jedino surađuje sa svima na otvorenom ili u svome domu. Ne znam više što da učinim i kako da mu pomognem. Sve me to izluđuje pa i okolina koja mi to spočitava. Oprostite na predugom pitanju i unaprijed Vam zahvaljujem na savjetu. Srdačan pozdrav!

Poštovana,

ponašanja koja opisujete svakako imaju podlogu u senzornoj integraciji. Djeca čija su osjetila hiper ili hipo osjetljiva često manifestiraju neka od navedenih ponašanja (izbjegavanje hrane, odbijanje krute hrane, odbijanje usvajanja toalet treninga, potreba za maženjem i kontaktom, plakanje pri kupanju, izbjegavanje zatvorenih prostora punih ljudi i sl). Kako bi to ustanovili potrebno je obaviti procjenu senzorne integracije (moguće i u našem Kabinetu) koja će nam dati uvid kako funkcioniraju senzorni sustavi i zbog čega vaše dijete od nečeg zazire ili zašto nešto odbija a zašto nešto drugo radi.

Ponavljanje pitanja koje navodite može biti sastavni dio usvajanja govora, međutim može imati i druge uzroke pa je potrebno utvrditi i pozadinu takve manifestacije.

Stručnjak bi morao procijeniti i „pljeskanje i mahanje rukama“ koje navodite, a koja se pojavljuju kod visoko emocionalnih stanja. Naime, postoje određeni specifični pokreti koji mogu biti pokazatelji neke neurološke podloge, ili mogu biti dio samostimulacije.

Dakle, kao što vidite, mnogo je nepoznanica na koje je teško odgovoriti bez da zaista vidimo Vaše dijete. Stoga bi bilo najbolje učiniti procjenu koja će dati odgovor na sva Vaša, uistinu s razlogom, postavljena pitanja.

Kako se bojite kako bi Vaše dijete reagiralo na ulazak u neku ordinaciju mogu Vas umiriti da naš Kabinet podsjeća na vrtić ili igraonicu i da se djeca vrlo brzo prilagode te rado surađuju i dolaze.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori