Nalazi su svi u redu, ali dječak se stalno žali na grčeve u trbuhu

Poštovani! Imam sina u dobi od 12 godina. Unatrag dvije godine žali se na bolove u trbuhu, a često koristi izraz “grči me”. Obavili smo pregled kod gastroenterologa, uzv abdomena, pretragu kaloprotektina. Međutim, svi su nalazi bili uredni. Dobio je tabletice Spasmex, no ni one ne pomažu pa se počelo sumnjati da se ti bolovi baziraju na psihičkoj bazi. Inače, on je dijete koje ima redoviti, ali individualizirani program u školi i vrlo često ne stigne odraditi neke zadatke u određenom roku. Zanima što još mogu napraviti i kome se obratiti da se utvrdi točna dijagnoza jer zbog tih bolova često izostaje iz škole pa je stalno u zaostacima i tako se vrtimo u krug. LP!

Poštovana,

ukoliko je sva gastroenterološka obrada uredna (niste napomenuli jedino je li isključena i celijakija, jer ako nije, trebalo bi i nju isključiti) , a bolovi se javljaju samo danju te je uredna i stolica, dolazi u obzir da su bolovi psihosomatske prirode.

To je naime relativno često u ovoj dobi, a može biti i potaknuto time da ne stiže odraditi zadatke. Sugerirala bih svakako razgovor i sa psihologom, i to tako da možda počnete od školskog psihologa.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori