Nakon uspješne dohrane dječak (1,5) ne želi jesti baš ništa osim cicanja

Poštovani, imam bebu od 18 mjeseci i imamo problem s hranjenjem. S dohranom smo počeli s 6 i pol mjeseci i to s povrćem (brokula, mrkva…) pa smo prešli na voće. Još uvijek dojimo, ali vodimo rat s hranjenjem. Gotovo ništa neće jesti, što god mu skuham i napravim neće, već isključivo traži cicu. Kuham svaki dan, od variva do umaka, različitih juha i svega zdravoga, ali on jednostavno neće ništa od toga niti okusiti. Niti voće niti povrće ne želi. Želi samo kruh, kekse ili čokoladu. Mlijeko ne pije, ali ga kombiniram s grizom. Prije je volio obične i voćne jogurte, a sad ni to ne želi. Rijetki su dani kada pojede neku voćku ili par žlica safta. Probali smo kroz igru, da hrani plišance pa onda malo on, ali nema šanse. Probali smo da sam proba jesti, neće. Probala sam mu miksati, neće, zdrobiti, neće, komade, opet neće.

Ne znam gdje griješimo, jer kad smo počeli s dohranom primjenjivali smo metodu beba vođa dohrane. I jeo je sam brokulu, mrkvu, jabuku, bananu u komadima….a sada više ne želi sam, a niti kad ga mi hranimo. Ne znam što da napravimo. On ima jednostavno ispade bijesa ako mu ne dam cicu, a znam da se od nje više ne može najesti.

Voli jesti kekse, kao i sva djeca, ali mu ih ne dajem jer onda tek neće ništa pojesti od zdrave hrane. Očajna sam jer više ne znam što bi napravila i kako bi se postavila. Pa ne može živjeti od kruha ili jaja koje ujutro nekad pojede. Prema kućnoj vagi ima 15 kg, ali je visok iznad 90 cm. Velik se rodio. Pomagajte, unaprijed hvala! Anonimna1234

 

Poštovana,

vi niste nigdje pogriješili, ali neka djeca u ovoj dobi znaju biti vrlo selektivnog jelovnika. Dobro je što je lijepo uhranjen i razvijen. Stoga, nastojte ne popustiti lako, tj. ne dojiti čim on odbije obrok.

Možda treba probati i da ga hrani netko drugi, a da Vi tada niste u prostoriji kako bi se orijentirao na drugu hranu, osim mlijeka. Ta faza izbirljivosti će proći, ali budite ustrajni. Inače dojenje bi bilo dovoljno samo ujutro i navečer.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori