Nakon stresnog perioda imam opsesivne misli kojih se ne mogu riješiti

Poštovani, već mjesec dana imam problema s anksioznošću. Problem se javio takoreći sam od sebe. U proteklih mjesec dana sam bio pod velikim stresom uzrokovanim ispitima na fakultetu. Ispiti su prošli, položeni su, ali određeni problemi su ostali. Istražujući po internetu shvatio sam da imam opsesivno-kompulzivni poremećaj. Naime, odjednom su mi se javile misli da sam možda homoseksualac, iako nikad u životu ranije nisam pomislio na to. Imao sam djevojku 4 godine, raskid s njom sam izuzetno teško podnio, bio sam veoma zaljubljen. Nakon toga sam imao još dvije veze, jednu sam raskinuo prije dva mjeseca. Znam da je u pitanju iracionalan strah, ali opet mi ta misao ne da mira. Biološki me privlače osobe suprotnog pola, tu nema dileme, ali ta misao ostaje, kao i osjećaj nelagode i povremeno i panike. Htio bih da pokušam prvo da se sam suočim sa problemom, a ako ne bi išlo, potražio bih pomoć stručne osobe. Značilo bi mi Vaše mišljenje. Ross

 

Dragi čitatelju,

žao mi je što trenutno osjećaš nelagodu i strahove. Iskreno vjerujem da se svaki problem može uspješno prevladati ili da se možemo naučiti nositi s njim kada ga prepoznamo i odlučimo nešto poduzeti u vezi toga. Stoga je samo tvoje javljanje nama prvi korak ka rješenju problema.

Što se tiče tvojih problema koji su se javili nakon stresnih događaja (ispiti, prekid dugogodišnje veze) nije nimalo neobično da se neki simptomi pojave tek nakon što stresni događaj završi. Je li se kod tebe javio opsesivno kompulzivni poremećaj ili ne, teško je dijagnosticirati preko pisma no ukoliko primjetiš da tvoje opsesivne misli perzistiraju i da ti je sve teže nositi se s njima, tada bi svakako bilo dobro da se obratiš stručnjaku za pomoć.

Pretpostavljam da si već čitao o tom poremećaju i da si svjestan toga da su misli ipak samo misli – one nam mogu prouzrokavati nelagodu, no ne mogu ništa više od toga. Ono što ti sugeriram u situaciji kada se pojave te misli jest da sam sebe ohrabriš i ponoviš si kako su to samo misli i kako one nemaju moć da te pretvore u nešto što nisi. Nadalje, bilo kakav prekid obrasca pridonijeti će tome da se te misli malo stišaju. Primjerice, možeš u tom trenutku početi na internetu istraživati nešto što te jako zanima. Možeš početi razmišljati gdje bi mogao proslaviti Novu godinu; što kupiti najboljem prijatelju za rođendan… Usmjeriti pažnju na bilo što za što znaš da će preusmjeriti tvoje misli i zaokupiti te.

U svakom slučaju, s obzirom na sve s čime se trenutno suočavaš, vjerujem da bi ti dobro došla podrška osobe koja će te saslušati, razumijeti i osnažiti te. U našem Centru nudimo usluge savjetodavnog rada i psihoterapije te nam se slobodno javi za podršku.

Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori