Nakon prekida veze osjećam se loše i osamljeno

Poštovani, kako da se pomirim s tim da sam potpuno sama na ovom svijetu? Dečko me ostavio nakon godinu dana prelijepe veze. Nemam prijatelje, samo roditelje. Imam osjećaj kao da sam potpuno nevidljiva za ovaj svijet, pa mi se javljaju i razne suicidne misli. Unaprijed hvala na pomoći.

Draga M.,

prekid veze jest jedna vrsta gubitka i normalno je biti tužan kada prekinemo s nekime koga smo voljeli. Normalno je osjećati i usamljenost jer jedan dio vremena koji smo provodili s tom osobom sada više ne provodimo – ostaje praznina. Ono što mogu reći i sa stručne strane ali i iz vlastitog iskustva jest da ta tuga i bol s vremenom prođu – samo nam treba vrijeme da se adaptiramo, vrijeme da otvorimo vrata nekim novim ljudima, novim aktivnostima, posvetimo se hobijima i onome što nas ispunjava ili bar „odvlači“ misli. Mnogo puta mi se i samoj dogodilo da uslijed raznih gubitaka bliskih ljudi pomislim kako ovo neću izdržati, kako je bol prevelika i kako nikada neće proći. Ali prošla je. Svaki put.

Kako nije lako nositi se s gubitkom, moj savjet je da se obratite nekome s kim možete razgovarati o tome. Zato postoje stručnjaci koji su tu za nas kada je teško, kojima se možemo obratiti i reći im sve ono što bi nam možda bilo teško reći nekome s kim smo bliski. Ukoliko vam se javljaju suicidalne misli, tada bi savjetovala da bez odgode kontaktirate stručnjaka – postoje razni telefoni koji su potpuno besplatni, a na kojima rade psiholozi koji pomažu ljudima upravo u tim kriznim situacijama. Kontaktirati možete slijedeće: Centar za krizna stanja i prevenciju suicida 01/2421 603, 01/2388 888 (kućni 466); Telefon za psihološku pomoć, Psihološki centar TESA 01/ 4828 888; Plavi telefon 01/48 33 888.

Zapamtite da rješenja uvijek ima, da je život konstatna mijena i da jednim djelom na tu mijenu sigurno možemo utjecati.

Šaljem vam svoju podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori