Nakon obične prehlade, ponašanje našeg sina (2) postalo je agresivno

Poštovani, moj dječak ima 2 godine i 2 mjeseca. Zabrinuti smo iz razloga što je bio jako veseo dječak koji se puno smijao i veselio se njemu dragim ljudima i igračkama. U posljednjih par dana je promijenio raspoloženje, plače bez razloga, tuče nas, udara glavom o zid ili stol, kada se iznervira. Čak je i oca par puta udario glavom, baca igračke. Znao je i ranije udariti rukom, ali vrlo rijetko. Njegovo stanje se pogoršalo u posljednjih par dana nakon što je bio prehlađen, imao temperaturu i slično. Molim vas za mišljenje i savjet.

Draga mama,

čini se da Vam je teško pala promjena ponašanja vašeg dječaka. To je i razumljivo, jer kada dijete koje je inače otvoreno, nasmijano, veselo, promijeni raspoloženje i ponašanje u plač, udaranje i slično, iznenađenje je veliko. Spominjete kako mu se stanje pogoršalo nakon što je bio prehlađen. Ako je tijekom prehlade bio odvojen iz poznatog okruženja ili iskusio susrete s liječnicima ili boravak u bolnici koji su mu teško pali, tada bi valjalo razmotriti na koji je način to moglo utjecati na njega. Jesu li možda prehlada i temperatura (ako je bila iznimno visoka i dugotrajna) ostavile nekog traga na dijete mogao bi provjeriti i odgovoriti pedijatar.

No, moguće je i da ta dva događaja nemaju uzročno-posljedičnu vezu. To jest, da je riječ o jednoj od razvojnih faza djeteta u kojima ono mijenja ponašanje na način na koji ste opisali a da se prehlada slučajno dogodila u isto vrijeme.

Naime, dijete u razdoblju između 2. i 3. godine života počinje pokazivati izrazito nestabilno ponašanje: postaje zahtjevno, burno reagira, želi puno toga što još uvijek samo ne može te je češće u konfliktu i sa samim sobom i okolinom. U toj fazi pred roditeljima je izazov postavljanja granica. U svemu tomu je važno prihvatiti djetetove emocije (bila to ljutnja, tuga, prenaglašena sreća itd.) a istovremeno mu dati smjernice kako te emocije izraziti npr: Vidim da si sad baš ljut zato što (navedite ono na što reagira ljutnjom) no, igračke ne smiješ bacati.

Roditeljima nije uvijek lako postaviti granice te i oni sami u svemu tomu uče i pronalaze odgovarajuće načine. Kako biste bolje razumjeli dinamiku odnosa roditelja i djeteta u kontekstu granica predlažemo vam članak: Koliko je teško zbog intenzivnih emocija djetetu postaviti granice

O socioemocionalnom razvoju djeteta i tomu što možete očekivati u kojoj fazi možete vidjeti ovdje, a o najčešćim ponašanjima djece te u kako na njih reagirati možete vidjeti ovdje.

Nadam se da će Vam informacije pomoći te da ćete lakše prebroditi razvojne faze koz koje će Vaš mališan prolaziti.

Marina Balažev

specijalizantica transakcijske analize smjer psihoterapija
Marina Counseling

Moji odgovori