Nakon dolaska brace djevojčica postaje neposlušna i plačljiva

Poštovani, imam djevojčicu koja je u osmom mjesecu napunila četiri godine i sina od 17 mjeseci. Djevojčica je svaki dan sve neposlušnija i plačljivija. Problemi su se počeli javljati mjesec dana prije nego što će se dječak roditi. Sada je sve kulminiralo. Pripisivali smo to ljubomori, ali sad prelazi svaku granicu. Plače za svaku sitnicu, odbija ići u vrtić, dječak ide u isti, ali u jaslice. Posljednjih dana je počela udarati sve koji joj priđu i ne odobravaju njezino ponašanje. Udara, pljuje, odbija napraviti sve što joj se kaže. Jednom prilikom, u napadu bijesa mi je rekla da sam “tupača.” U obitelji se nitko ne koristi pogrdnim riječima. Ne znamo kako da joj priđemo i razgovaramo jer na svako pitanje odgovara s “ne znam.” Inače je vrlo inteligentna, a to su potvrdili i u vrtiću. Ima česte promjene raspoloženja. Danas ujutro je npr. nakon što sam je probudila, odbila ići u vrtić, počela je plakati, valjati se po krevetu. Dok smo suprug i ja pokušavali joj objasniti da je to za nju najbolje, ona se počela smijati, iako je samo trenutak prije plakala i odbijala poslušnost. Bez problema je izašla iz kuće. Bilo je dosta sličnih situacija. Unaprijed hvala na odgovoru.

Draga mama,

čini se da doma imate jednu izazovnu situaciju i kako Vam je ponekad teško izlaziti na kraj s kćerkinim burnim reakcijama. Postavljanje granica izazovno je svim roditeljima i često baš ovo područje otvara puno pitanja i nedoumica.

Nije rijetkost da djeca promijene svoje ponašanje kada su suočeni s velikim promjenama u životu – u slučaju Vaše djevojčice ta promjena bila je rođenje brace. Iako je od dolaska brace već prošao duži period čini se da se Vaša djevojčica nije još u potpunosti prilagodila na novu obiteljsku dinamiku i opustila se. Primijetili ste da se pojavljivala ljubomora što je normalno i neka ponašanja ste možda mogli više tolerirati zbog tog razloga. U OVOM ČLANKU možete više saznati o ljubomori među braćom i sestrama kao i što Vi kao roditelj možete napraviti.

Važno je imati na umu da djeca, za razliku od odraslih, svoje nezadovoljstvo i neugodne osjećaje koje doživljavaju najčešće izražavaju kroz različita ponašanja (vikanje, udaranje, psovanje, guranje). Trenutno je Vaša djevojčica još malena i najčešće nema ni znanja ni samokontrole da Vam verbalno iskaže što ju muči ili smeta već ima burne reakcije (npr. nešto ju naljuti i ona instinktivno udari, vikne ili opsuje). Još je malena i tek razvija mehanizme nošenja s intenzivnim emocijama koje osjeća. Djeca tek trebaju naučiti samokontrolu osjećaja. Sjetimo se da se nekad i nama odraslima potkrade ”burna” reakcija, a djeca u tome imaju još manje iskustva pa zato češće iskazuju nepoželjna ponašanja. Najčešće čuju samo zabrane „Nemoj udarati, psovati, vikati…“ ili „Ne smiješ ovo, ne smiješ ono“. No, što ona može napraviti kada je ljuta? Kako se onda može ponašati? To je ono što tek treba naučiti, a za to joj treba Vaša pomoć i vodstvo. Svakako je bitno dati joj do znanja da je u redu da bude ljuta, ali kada je ljuta ne može se ponašati tako da povrijedi druge, sebe ili uništi imovinu već može tu ljutnju preusmjeriti u radnje koje ne ugrožavaju nju ili druge oko nje. Kada je Vaša djevojčica već pod snažnim djelovanjem nekog osjećaja ona onda ne može održati pažnju niti kognitivno obraditi informacije koje dobije kroz objašnjavanje. Objašnjavati ima smisla tek kad se djevojčica umiri, iako je i tada važno biti kratak i jasan. Ako se ponaša na način koji nije poželjan, važno je zaustaviti ju, jasno joj reći ne i preusmjeriti ju na neko drugo ponašanje. Više o tome kako adekvatno možete postaviti granicu pročitajte u ČLANKU.

Postavljenjem granica na prethodno način opisan u članku pomoći ćete joj da ojača svoju emocionalnu samoregulaciju i nauči se bolje nositi s izazovima koji su pred njom.

Puno sreće Vam želim!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori