Nakon adhezioloze dječak zadržava mokraću iz straha od boli. Što da radimo?

Dječak od dvije godine je prije nekoliko dana bio na adheziolizi kod urologa što ga je prilično uplašilo jer nije korištena nikakva lokalna anestezija. Dolaskom kući, dijete pokušava mokriti ali plače i vrišti te se mokrenje obavlja u vrlo maloj količini jedino u kadici. Svaka pelena je dosad nakon noćnog sna i popodnevnog odmora bila potpuno suha iako dijete još uvijek sisa i normalno jede i pije.

Kako se sad već jako boji mokrenja, odgađa ga u tolikoj mjeri da nas je pedijatrica uputila na hitnu pomoć jer je mjehur bio potpuno pun i bolan.

Tamo nam nisu znali i mogli pomoći jer nije bilo urologa, a nakon što su ga telefonski kontaktirali rekao je da je jedino moguće djetetu ugraditi kateter i da je nemogućnost mokrenja psihološke prirode jer tijekom pregleda se ipak uspio od pritiska i kroz plač malo pomokriti.

Veoma smo zabrinuti za zdravlje mjehura i bubrega, a najviše za psihu jer liječnici tvrde da je urološki sve u redu. Strahujemo da bi kateter psihološki učinio još veću štetu, no on toliko zadržava mokraću da se bojimo da je u opasnosti.

Molimo za savjet.

 

Poštovani,

pokušajte umiriti i utješiti dijete te se nekako s djetetom dogovoriti da redovito mokri, a na spolovilo stavljajte Garamycin mast dok je sluznica još oštećena nakon adheziolize.

Nekada pomažu i oblozi od kamilice ili borne vode. Ako bi i dalje kroz neki period odbijao mokriti, preporučujem pregled uz ultrazvuk bubrega i mjehura kod dječjeg nefrologa.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori