Kada je najbolje vrijeme za odvikavanje od pelena?

Poštovani, imamo sina starog 2 godine i 2 mjeseca. Veseo je, živahan i radoznao. Pomalo priča, ponavlja za nama, a ponekad i sam počne pričati. Naš je problem odvikavanje od pelena. Počeli smo taj proces učenja na tutu i wc školjku, ali našeg sina to baš i ne zanima previše. Nedavno smo intenzivno počeli s odvikavanjem od pelena te smo zaključili da je idealno vrijeme za odvikavanje. Ne zna još sam reći da mora piškiti i kakiti, samo ispusti, ali ne prepoznamo uvijek kada je obavio nuždu. Ponavljamo mu rečenice kao npr: “Moraš li piškiti? Moraš li kakiti?” On ponovi za nama i to je to. Povremeno ga skinemo samo u bodi bez pelene, već se popiškio po podu, a nismo stigli podmetnuti tutu. Ne vršimo pritisak, samo se brinemo kasnimo li možda s odvikavanjem od pelena? Pokazivali smo mu i wc školjku i pričali o tome. Što nam je činiti? Hvala.

Draga mama,

sigurna sam da uživate u rastu i razvoju svog živahnog, veselog i radoznalog sinčića. Jedna od etapa razvoja djece je svakako skidanje pelena i kontrola mjehura i stolice. Naravno da želite najbolje za svog sina i briga oko toga da sve prođe u najboljem redu sasvim je normalna. Skidanje pelena je izazov kako za dijete tako i za same roditelje. Kod skidanja pelena nema velikog pravila koje je vrijeme najpoželjnije te dosta ovisi o samoj zrelosti moždanih struktura koje su odgovorne za regulaciju ovih funkcija. Neka djeca skinu pelenu s nepune dvije, dok neka s pune četiri godine.

U tom procesu važno je pratiti dijete i ne forsirati micanje pelene ako primijetite veliki otpor. Napisali ste da još sam ne zna reći treba li obaviti nuždu. Važna je informacija da li samo ne zna reći što želi napraviti ili još nije naučio prepoznati je li mu je sila. Ako nije još naučio prepoznati signale svakako ne treba forsirati odvikavanje od pelene jer neće biti efekta, a može doći do povećane frustracije i kod Vas i kod Vašeg sina. Za početak u cijeli proces uključite malo igre, da ne bude sve jako ozbiljno. Možete uzeti neku igračku i igrati se da ona jede, spava, ide na wc kada se probudi. Neka odlazak na wc ne bude okosnica priče, ali je uključite. Također, postoje slikovnice na ovu temu koje možete zajedno čitati ta mu tako približiti tutu i wc školjku. Naravno važno je da mu pokažete kako se to radi i slobodno ga pustite neka Vas prati na wc tijekom odvikavanja od pelena. Na taj način Vaš će dječak naučiti da je to nešto sasvim normalno.

U svakom slučaju, poželjno je da proces privikavanja na tutu prođe sa što manje napetosti i pritiska na dijete.

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

JELENA BORIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori