Najbolja prijateljica se više ne želi družiti sa mnom te razmišljam o samoubojstvu

Prije četiri godine počela sam se družiti s jednom curom po imenu Ana. Ubrzo smo postale najbolje prijateljice. Ona prije nego što se počela družiti sa mnom nije imala nikoga osim mene, svi su je mrzili i nitko se nije htio s njom družiti, čak se pokušala i ubiti. A danas? više se ne družimo, ima hrpu prijatelja, a mene je odbacila, uzela mi je sve prijatelje koje sam imala tako da sad nemam nikoga. Sad svi mene mrze, nemam nikoga, svaki dan plačem i patim i više ovako ne mogu. Ona mi je uništila život i užasno je teško biti sam, bez prijatelja. Svaki dan pomišljam na ono najgore – samoubojstvo. Ipak, ne bi to mogla napraviti svojim roditeljima koji bi tako izgubili jedino dijete. Počela sam se i rezati. Jednostavno, više ne mogu. Možete li mi pomoći? Što da učinim?

Draga čitateljice,

u ovom trenutku mogu samo zamisliti koliko ti je teško. U jednom periodu života i sama sam bila jako usamljena i osjećala kao da će taj osjećaj trajati do kraja života. Ono što ti mogu reći iz vlastitog iskustva ali i kao stručnjak koji radi s ljudima jest da su problemi rješivi ukoliko se uhvatimo u koštac s njima. Nekada to ne možemo sami i treba nam pomoć, nekada to traje i ishod možda nije onakav idealan kakav smo zamišljali – ali u konačnici se ipak nešto promjeni.

Zaista mi je žao što imaš loše iskustvo s prijateljicom. No ona nije jedina osoba na svijetu a isto tako nije ni to društvo s kojima si se nekada družila. Ima jako puno ljudi a među njima sigurno postoji netko tko bi se volio družiti s tobom, netko tko će dijeliti tvoje interese, stavove, vrijednosti. Samo ih treba potražiti na drugom mjestu.

Moj savjet za početak je da se obavezno obratiš stručnoj osobi koja će ti pružiti podršku i ojačati te. Zapamti da rješenja uvijek ima a da jedno od njih sigurno nije rezanje ili samoubojstvo. Pomoć možeš zatražiti na jednom od ovih telefona: Hrabri telefon – od 9 do 18h radnim danom – 0800 0800; Telefon za psihološku pomoć – Psihološki centar TESA, 01/ 4828 888; Plavi telefon za djecu u krizi, 0800 421 888.

Prije bilo kakve odluke, potraži pomoć na jednom od ovih brojeva i sjeti se da rješenja uvijek ima a da ono sigurno ne uključuje samoubojstvo.

Šaljem ti svoju podršku i snagu.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori