Naginjanje glavice i skraćen mišić vrata kod bebe

Dijete je staro 3,5 mjeseca. Problem je što prema nekim mišljenjima dijete ima skraćen mišić vrata te naginje glavicu u desnu stranu, međutim, koliko promatram dijete, ono drži glavu u svim položajima.

Poštovani, molim Vas za pomoć u tumačenju nalaza. Naime, dijete je staro 3,5 mjeseca. Problem je što prema nekim mišljenjima dijete ima skraćen mišić vrata te naginje glavicu u desnu stranu, međutim, koliko promatram dijete, ono drži glavu u svim položajima. Naš pedijatar prilikom pregleda djeteta ne nalazi ništa sporno, međutim liječnik koji je sročio nalaz smatra drugačije. U nalazu stoji: Spontana motorika srednje prezentirana. U supinaciji šakice povremeno stisnute, adukcija palca lijevo. U pronaciji oslobađa proksimalne dišne puteve. U pronaciji opistotonus, U vertikalnoj suspenziji oslonac na prednji dio stopala. D: sy. dystonicum
S obzirom da je dijete neposredno prije pregleda spavalo, da li i to ima kakvog utjecaja na uspostavljenu dijagnozu? Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoći, lijep pozdrav. izbezumljena mama. Tigerin

 
Poštovana,

Naginjanje glavice na jednu stranu u malog dojenčeta može biti uzročno  povezano s malpozicijskim  položajem  – zadržavanje položaja  koje je dijete imalo  dulje  vremena u majčinoj maternici ili  skraćenjem  mišića  vrata  zbog krvarenja u isti.  

Procjenjujem iz vašeg pisma  da se radi o prvoj, fiziološkoj pojavi koja će  u narednim mjesecima spontano nestati. Što se tiče dijagnoze distonog sindroma, isti upućuje da se u  vašeg djeteta radi o promijenjenom tonusu (napetosti) mišića koji bi mogao imati utjecaja na kašnjenje u usvajanju motoričkih aktivnosti. U tim slučajevima se provodi habilitacija razvojnom medicinskom gimnastikom.

 
S poštovanjem,

Prim. dr. sc. Zlatko Sabol,dr. med,
spec. pedijatar- subspec. dječje neurologije
Poliklinika za dječje bolesti Sabol