Nadutost i osjećaj težine u želucu kod 14-godišnjaka, ali uz uredne nalaze

Poštovana, radi se o dječaku od 14 godina, do sada dobrog zdravlja, no unazad nekoliko mjeseci osjeća nadutost i težinu u želucu, ima manjak apetita. Inače je krvna slika uredna. Fe 25, Zn 15, Folna 25, KKS uredan, urin uredan, hormoni štitne žlijezde uredno, stolica jednom dnevno, nekad svijetlo žuta, fekalni protektin 30. Zanima nas koliko je stanje ozbiljno, to jest željeli bi čuti još jedno mišljenje. Zabrinuti smo. Hvala puno. Ovo su ostali nalazi:

Jednjak urednog lumena, uredno dilatira zrakom. Sluznica jednjaka bljeđeg kolorita, granulirana, z linija nepravilna, odignuta cca 4mm s vidljivim arealom hiperemija na 3 sata i na 5 sati. Kardija sporije zatvara. Uzete biopsije proksimalnog i distalnog dijela jednjaka.
Želudac urednog oblika i položaja. U lumena bez sadržaja. Subkardijalna regija u inverziji urednog nalaza. Sluznički nabori uredni, pravilni, pravilno konvergiraju. Sluznica korpusa difuzno edematozna hiperemična. Antropilorično izražena mrljasta hiperemija, izražena granica korpusa/antruma.
Uzete biopsije korpusa i antruma.
Dvanaesnik bulbus uredne sliznice. Distalni duodenum također urednog lumena i sluzničkih nabora. Makroskopski resice crijeva morfološki urednog nalaza. Papila Vateri morfološki uredan nalaz.

Phd:
1. Materijal su dva komadića sluznice jednjaka urednog izgleda.
2. Materijal su komadić sluznice korpusa i antruma želuca sa po kojim limfocitom u edematoznoj lamini propriji. Epitel i žlijezde su sredni. Hpylori negativan.
3. Primljeno je više komadića sluznice tankog crijeva u kojima se vide uredne resice te pravilni epitel. U jednom se vide duodenalne žlijezde urednog izgleda.
Što još od pretraga možemo napraviti i na što sumnjati? Hvala!

Odgovor:

Poštovani,

prema ovome što se vidi iz nalaza te onom što ste opisali, radi se o blagom gastritisu i ezofagitisu (upali želuca i tek naznačeno jednjaka što čak nije vidljivo jasno u biopsiji koja je uredna.) To nije nešto što vas treba jako brinuti, i pretpostavljam da je dječak dobio određenu terapiju. To što opisujete mogu biti i funkcijske tegobe što znači da u podlozi nema nikakve bolesti, da je samo nadut i slično. Bez cjelokupnog pregleda teško je reći što dalje.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori