Muče me strahovi i napadaji panike te postajem depresivna

Dobar dan. Imam 32 godine i dvoje male djece. Prije 3 mjeseca su mi počele mučnine i problemi sa želucem što je baš iscrpljujuće. Od tad mi kreću i problemi sa strahom i depresijom.

U zadnje vrijeme sam primijetila da sam stalno zabrinuta i da se bojim, jako sam napeta i ne mogu se opustiti. Nekad se po noći budim, osjećam pritisak u grudima, ubrzan rad srca. Postajem i depresivna. Kako si pomoći?

 

Draga čitateljice,

prema opisu iz Vaše poruke, dobivam dojam kako su se kod Vas počeli pojavljivati simptomi paničnih napada, uz prisutnu anksiozno-depresivnu simptomatologiju. Svakako Vas molim da pročitate neke od prijašnjih poruka u kojima smo opisivali navedene emocionalne teškoće. Kao i u prijašnjim porukama, svakako Vam preporučam da čim prije potražite pomoć psihologa u borbi s navedenim simptomima koji su vrlo iscrpljujući i zamorni za osobu.

Osim terapijskog rada koji je svakako glavna preporuka, pokušajte pronaći aktivnosti koje su za Vas ugodne i umirujuće. Sigurna sam kako uz dvoje male djece nije lako pronaći vrijeme za sebe, ali ono je nužno. Pokušajte svakog dana barem 30 minuta provesti u Vama ugodnoj aktivnosti. Pritom je svakako preporuka da ta aktivnost bude ili kratka šetnja ili neki drugačiji vid fizičke aktivnosti koja je uvijek poželjni pratioc psihičke dobrobiti.

Također, iako to ne mogu iščitati iz Vaše poruke, nadam se da imate socijalnu mrežu prijatelja kojima se možete obratiti kad imate „težak dan“. Sama činjenica da Vas prijatelj/ica sasluša, a Vi podijelite svoje brige, ima terapijski učinak na osobu. Međutim, ponovno naglašavam da je zaista potrebno da potražite pomoć stručnjaka dok simptomi nisu još toliko izraženi da ugrožavaju Vašu svakodnevnu funkcionalnost.

Sretno!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori